EU odustala od predloga za smanjenje upotrebe pesticida – ustupak poljoprivrednicima

Traktor šećerna repa
traktor_pojloprivreda

Evropska komisija je odustala od predloga za smanjenje upotrebe pesticida da bi udovoljila poljoprivrednicima posle više nedelja njihovih protesta uz blokadu puteva i gradova u zemljama Unije, prenosi Beta i AP.

Ta odluka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen najnoviji je pokazatelj da je EU spremna da žrtvuje ekološke prioritete da bi smirila poljoprivrednike i zadržala ih na svojoj strani.

I pored ustupaka protesti su se nastavili širom zemalja Unije – od Holandije, do Španije i Bugarske.

Poljoprivrednici kažu da mere kao što bi bilo smanjenje upotrebe pesticida, povećavaju birokatska opterećenja i “drže ih ispred kompjutera” umesto na poljima i povećavaju razliku u ceni između njihovih proivzoda i jeftinog uvoza koji proizvode strani poljoprivrednici bez sličnih opterećenja.

– Predlog o pesticidima je postao “simbol polarizacije. Da bi se krenulo napred potrebno je više dijaloga i drugačiji pristup” – rekla je danas Fon der Lajen u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ona je priznala da je predlog napravljen bez konsultovanja poljoprivrednika. Ne zna se kada će novi predlog biti sastavljen.

Izbori poslanika za Evropski parlament će biti u junu, a sudbina poljoprivrede je postala centralna tema u kampanji, čak su poslednjih nedelja potisnuta i pitanja klime.

Po svom reklamiranom “Evropskom zelenom dogovoru”, EU ima cilj da do 2030. godine smanji opštu upotrebu pesticida i drugih opasnih supstanci. Predlog su kritikovali i ekolozi, koji su tvrdili da je to nedovoljno da se dostignu ciljevi održivosti, a poljoprivredne grupe su insistirale da je to nesprovodivo i da će poljoprivrednici ostati bez posla.

Odluka da se odustane od predloga za smanjenje upotrebe pesticida je najnoviji odgovor EU na proteste koji su pogodili život miliona evropskih građana i koštali privredu milione evra zbog blokade saobraćaja.

Prošle nedelje Fon der Lajen je objavila planove da se poljoprivrednici u EU zaštite od jeftinijih proizvoda iz Ukrajine i da im se dozvoli da koriste i zemljište koju su iz ekoloških razloga morali da drže neobrađeno.

U Francuskoj gde su protesti bili ogromni, Vlada je obećala više od 400 miliona EUR dodatne finansijske pomoći.

Protesti se nastavljaju u mnogim zemljama EU.

Od jutros poljoprivrednici širom Španije su traktorima blokirali autoputeve tražeći promene politike EU i novac i mere za suzbijanje povećanja troškova proizvodnje.

Bugarski poljoprivrednici su traktorima izašli na glavne puteve i granične prelaze, blokirajući saobraćaj i povećavajući ekonomske teškoće zemlje. Oni su odbili predloženu državnu pomoć jer smatraju da je nedovoljna da im nadoknadi gubitke zbog rata u Ukrajini, viših cena proizvodnje, klimatskih uslova i zahteva po “Zelenom dogovoru EU”.

U ponedeljak su poljoprivrednici u Holandiji blokirali puteve i palili slamu i gume.

Poslednjih nedelja poljoprivrednici su protestovali i u Poljskoj, Grčkoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Litvaniji, prenosi Beta i AP.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300