EPS: Sistem stabilan, proizvodnja uglja u „Kolubari“ nije ugrožena

ugalj
EPS: Sistem stabilan, proizvodnja uglja u „Kolubari“ nije ugrožena

Foto: Pexels/Dexter Fernandes

Proizvodnja uglja u ogranku RB „Кolubara“ nije ugrožena, nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

Na istočnom delu površinskog kopa Polje „E“, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu.

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, navodi EPS.

„U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7″, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi“, piše u saopštenju.

EPS navodi da će biti pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2“ kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“.

Rad svih proizvodnih kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“ je stabilan, navodi se u saopštenju.

Kako piše, na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne.

EPS navodi da je snabdevanje građana i privrede električnom energijom sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra.

I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do deset miliona kilovat-sati (7-10 GWh) dnevno.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama