EP: Od 2035. zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel

Hibridni automobil
EP: Od 2035. zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel

Evropski parlament 8. juna je većinom glasova usvojio zakon koji predviđa da će u Evropi od 2035. godine moći da se prodaju samo automobili sa nultom emisijom štetnih gasova, što znači da će biti zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel.

Zakon čiji je cilj da se do 2030. godine smanji ukupna emisija ugljen-dioksida za 55% u odnosu na nivo iz 1990. godine, podržalo 339 evroparlamentaraca, 249 je bilo protiv, a 24 su se uzdržali od glasanja, piše Politiko, a prenosi Fonet.

Ovim glasanjem posao oko tog zakona nije završen, jer tekst sada treba da se usaglasi sa Evropskim savetom, a konačnu verziju trebalo bi da potpišu ministri za zaštitu životne sredine država članica Evropske unije na sastanku u Luksemburgu 28. juna.

Želja je da se u Evropi ubrza prelaz na električna vozila i da se proizvođači automobila podstaknu da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno podstaknuto drugim zakonom, koji će od država članica zahtevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama