EP: Novčane kazne za zemlje EU koje ne smanje emisije štetnih gasova

Zagađenje vazduha

Evropskoj uniji su potrebna stroža pravila i novčane kazne da bi se osiguralo da svaka zemlja smanji emisiju staklenih gasova kako bi se ispunili klimatski ciljevi bloka, izjavila je Džesika Polfjard, švedska poslanica u Evropskom parlamentu, nadležna za izradu predloga za dopunu klimatskih propisa, prenosi Tanjug.

EU revidira svoju klimatsku politiku kako bi postigla smanjenje neto emisije gasova za 55% do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. To uključuje dopunu propisa koje je Evropska komisija predložila prošlog leta, a kojima Brisel utvrđuje nacionalne ciljeve emisije za svaku državi članicu EU.

U preliminarnom nacrtu amandmana Evropskog parlamenta na klimatske propise, u koje je uvid imao Rojters, navodi se da bi Komisija do 2026. trebalo da odredi smernice za svaku zemlju kako bi ostvarila svoj cilj i kako bi na kraju postigla neto nultu emisiju do 2050.

– Evropa neće moći da postigne naše klimatske ciljeve ukoliko svaka država članica ne doprinese tome – rekla je Polfjard.

Zemlje koje ne ispunjavaju ciljeve vezane za emisiju moraju da podnesu Evropskoj uniji plan aktivnosti kako bi se vratile na pravi put, navodi se u amandmanima.

Pojedine članice EU, uključujući Poljsku i Bugarsku, nisu utvrdile nacionalne ciljeve za neto nultu emisiju, dok druge, poput Nemačke i Švedske, imaju za cilj da neto nultu emisiju dostignu čak nekoliko godina pre roka EU, odnosno pre 2050.

Evropski parlament je pokušao da taj rok postavi kao obavezu za svaku državu članicu, ali je taj zahtev odbačen u pregovorima sa zemljama EU.

Polfjard je takođe predložila uvođenje novčane kazne za zemlje koje podbace sa realizacijom ciljeva vezanih za emisije. Za svaku tonu CO2 koju zemlja emituje iznad cilja, predviđa se kazna koja bi bila 1,25 puta veća od prosečne cene ugljenika u EU u poslednje tri godine.

– Države članice koje ne ostvare svoje klimatske ciljeve moraju da se suoče sa posledicama – navela je Polfjard.

Evropski parlament namerava da završi predlog amandmana do leta, nakon čega mora da pregovara o konačnim pravilima sa 27 država članica EU.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje