EP dao odobrenje za zabranu prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine

autoput_beograd
EP dao odobrenje za zabranu prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine

Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte stope emisije za nove automobile i kombije od 2035. godine.

Ova odluka EU znači da se za 12 godina više neće prodavati novi automobili na benzin i dizel.

Novi standardi emisije ugljen-dioksida za automobile i kombije deo su zakonodavnog paketa “Spremni za 55”, a odluka je podržana sa 340 glasova za, dok je 279 bilo protiv i 21 uzdržan.

Uredbu su podržali predstavnici socijaldemokrata, zelenih i liberala u Evropskom parlamentu.

– Ova uredba podstiče proizvodnju vozila sa nultom i niskom emisijom. Ti ciljevi pružaju jasnoću automobilskoj industriji i podstiču proizvođače automobila na inovacije i ulaganja. Potrošačima će biti pristupačnije da kupuju i koriste vozila sa nultom emisijom, a brže će se razvijati i tržište polovnih vozila. Na taj način će održivi transport postati dostupan svima – rekao je izvestilac kluba liberala Jan Huitema.

To znači da za 12 godina više neće moći da se prodaju novi automobili sa dizel i benzinskim motorima, već samo nova vozila bez štetnih emisija. Prelazni ciljevi za smanjenje štetnih emisija za 2030. su 55% za automobile i 50% za laka komercijalna vozila.

U praksi to znači da novi automobili i kombiji na tržištu više neće smeti da emituju ugljen-dioksid, ali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem neće nestati sa puteva.

I posle 2035. građani će i dalje moći da voze svoje postojeće automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i da kupuju polovne automobile na benzin i dizel.

Nakon konačnog glasanja na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, tekst još treba da formalno odobri Savet pre objavljivanja u Službenom listu EU.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama