Elektronski i električni otpad: Gde reciklirati dotrajale kućne uređaje u Beogradu?

reciklaza elektronskog i elektricnog otpada
reciklaza elektronskog i elektricnog otpada

Foto: freepik

Građani Beograda imaju veliki problem kome da predaju stare televizore, frižidere, veš mašine, šporete i druge kućne uređaje. Sistemsko, organizovano sakupljanje ne postoji, pa se snalaze da nađu nekog ko dolazi na adresu.

Prošle godine kada smo pisali na ovu temu predstavili smo reciklažne centre ali većina njih i dalje ne dolazi na kućnu adresu da preuzme uređaj, a kontejner u okviru SC Olimp je uklonjen tako da građani tamo ne mogu više da ostavljaju svoje uređaje.

Od prošle godine pojavila se desetina sajtova koja nudi otkup bele tehnike, a neki plaćaju i Google oglase da se pozicioniraju među prvima na pretraživaču. Međutim, kada smo ih pozvali uvideli smo da je reč o neformalnim sakupljačima odnosno fizičkim licima koja to rade i nemaju registrovanu firmu ni dozvolu za sakupljanje.

Takođe, kada ih pitamo da li su firma jer samo firme možemo da stavimo na Reciklažnu mapu i da preporučimo građanima koji nas zovu da pitaju za kontakt, neki od njih kažu da uzimaju samo za popravku, ili za delove, kažu da su samo majstori i da ne šalju na reciklažu.

Nekom izgleda odgovara cela ova zbrka, nepoznanica i sveopšta neorganizovanost.

Rešenja za građane Beograda koje sada možemo da izdvojimo:

Metal 011 Tanasijević

“011 Metal Tanasijević” je sakupljačka firma koja preuzima stare, dotrajale kućne uređaje od građana. Firma je organizovala akciju “Keš za treš” koja je aktivna na teritoriji Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Pančeva i Stare Pazove.

Elektronski i električni otpad preuzimaju od 7-22h svakog dana sem nedelje. Ako ih danas pozovete već sutradan dolaze na adresu da preuzmu uređaj.

Kontakt i druge podatke vidite na linku 011 METAL TANASIJEVIC – SRDA

Reciklaza televizora EE otpad

E-reciklaža

Niški reciklažni centar “E-reciklaža” ima predstavništvo u Beogradu. Preuzima EE otpad na kućnoj adresi od građana, a sarađuje i sa firmama.

U zavisnosti od rasporeda koji deo grada obilaze, dolaze na adresu najkasnije 10 dana od poziva. Radno vreme za pozive i zakazivanje preuzimanja otpada je od 8-16h radnim danima.

Kontakt i druge podatke vidite na linku E-RECIKLAŽA BGD – SRDA

Mobilni centri za opasan otpad iz domaćinstva

mobilni centar grocka

U Beogradu su dostupni mobilni centri za opasan otpad iz domaćinstva. Tu građani mogu da donesu sitan EE otpad (telefoni, punjači, mali kuhinjski uređaji) i krupan EE otpad (klima uređaji, monitori, televizori).

Do sada nije bilo rešenja za male kućne uređaje jer reciklažni centri dolaze samo za velike uređaje zbog isplativosti.

Mobilni centri su sada postavljeni na 8 lokacija u pogonima “Gradske čistoće” a uskoro bi trebalo da budu premešteni na frekventnim lokacijama u gradu i tako budu dostupniji građanima.

Na kojim lokacijama su sada i sve detalje pročitajte u tekstu Mesta za odlaganje televizora, baterija, tekstila, kućne hemije – U Beogradu dostupni mobilni centri za opasan otpad iz domaćinstva – SRDA

Prvi vikend u mesecu odložiti pored kontejnera

Prvog vikenda u mesecu JKP „Gradska čistoća“ Beograd već godinama odnosi besplatno kabasti otpad koji građani odlože pored kontejnera. Od kraja prošle godine javno preduzeće u ponudi ima i uslugu odnošenja elektronskog i električnog otpada.

Beograđani svake prve subote i nedelje u mesecu EE otpad poput televizora, računara, malih kućnih aparata, kao i šporete, frižidere i veš mašine, mogu da odlože pored najbližih kontejnera ili ispred svojih dvorišta, odakle će ih ekipe „Čistoće“ besplatno ukloniti.

O količini otpada i lokaciji na kojoj će građani odložiti kabasti i elektronski otpad potrebno je da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11 0 11 radnim danima od 7 do 22 časa, i subotom od 8 do 14 časova, ili na brojeve telefona na pogonima „Gradske čistoće“ u opštinama u kojima žive, i to radnim danima i prvog vikenda u mesecu od 6.00 do 13.30 časova. Telefone pogona pronađite OVDE.

Ostalim danima u mesecu građani mogu na dva načina odložiti svoj kabasti i elektronski otpad:
1. Mogu ga sami odneti na pogon JKP „Gradska čistoća“ u opštini na kojoj žive svakog radnog dana od 8.00 do 13.30 časova.
2. Ostalim radnim danima Beograđani mogu pozvati ekipe JKP „Gradska čistoća“ na pomenute brojeve telefona i obavestiti ih o količini otpada i mestu na kojem su ga odložili. Ekipe JKP „Gradska čistoća“ će doći i ukloniti kabasti i elektronski otpad sa prijavljenih lokacija, ali ostalim danima ova usluga se naplaćuje.

televizor_otpad

Centar za reciklažu

“Centar za reciklažu” preuzima otpad od građana ali je potrebno da se uređaji odnese kod njih u sakupljački centar u Železniku. Kontakt na linku CENTAR ZA RECIKLAŽU – SRDA

SET Reciklaža

Reciklažni centar “SET reciklaža” je bio veoma poznat građanima po akcijama “Keš za treš”. Oni su ranije išli na adrese građana po pozivu i preuzimali stare uređaje, a preuzimali su i EE otpad u reciklažnom centru. Od 2020. godine ova firma ne preuzima više uređaje od fizičkih lica već samo od firmi. Kontakt na linku SET RECIKLAŽA – SRDA

***

Sve lokacije za EE otpad i dodatne informacije možete pronaći na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije.

Kakva je situacija sa EE otpadom u Srbiji, koji su problemi u sakupljanju otpada, šta se dešava sa podsticajnim sredstvima koji se opredeljuju za reciklažu EE otpada i o drugim temama pišemo u narednom periodu. Pratite SRDU.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300