Ekološka zadruga pokrenula reciklažu kablova u Adi – “Connect Clean Roma Group” planira i tretman malih kućnih aparata u 2023.

reciklaza kablova_connect clean roma group_3
Ekološka zadruga pokrenula reciklažu kablova u Adi – “Connect Clean Roma Group” planira i tretman malih kućnih aparata u 2023.

Ekološka zadruga “Connect Clean Roma Group” pokrenula je reciklažu kablova u Adi, a planira i otvaranje postrojenja za reciklažu malih kućnih aparata sledeće godine.

– Započeli smo prošle nedelje reciklažu kablova. Postrojenje je uvezeno iz Kine. Mašina je standardna, radi po suvom procesu. Kapacitet je od 700 kg do 1.000 kg po satu – kaže na početku razgovora za portal Srda Kilino Stojkov, predstavnik ekološke zadruge “Connect Clean Roma Group”.

Kablove nabavljaju od sakupljača i reciklažnih firmi, a osim otkupa kablova u ovom postrojenju nude uslužnu reciklažu kablova.

– Već smo počeli da uslužno recikliramo kablove za reciklere EE otpada i druge firme. Preuzmemo od njih kablove i damo im bakarni granulat.

reciklaza kablova_connect clean roma group

Proces reciklaže kablova započinje sortiranjem, pregledom kablova i razvrstavanjem po klasama.

– Kablovi se ubacuju u drobilicu koja prenosi iseckane kablove na magnetnoj traci koja šalje otpad u separator gde se razdvaja granulisani bakar i PVC plastika. Granulisani bakar dostiže 99,98% čistoće. Granulat bakra predajemo livnicama i topionicama – objašnjava Stojkov.

Reciklaža malih kućnih aparata

mali kucni aparati

Foto: pexels

Ekološka zadruga „Connect Clean Roma Group“, uz podršku UNDP Srbijа, planira da pokrene u drugoj polovini 2023. godine liniju za reciklažu malih kućnih aparata.

S obzirom na to da u Srbiji nema organizovanog sakupljanja malih kućnih aparata, inicijativa ekološke zadruge će biti značajna za zbrinjavanje ove vrste otpada.

– U saradnji sa javnim komunalnim preduzećem razvićemo model po kojem ćemo periodično sakupljati male kućne aparate. Ideja je da postavimo posebne kontejnere za sakupljanje ovog otpada – najavljuje naš sagovornik.

Ova ekološka zadruga planira da organizuje sakupljanje malih kućnih aparata u Adi, kao i u susednim lokalnim samoupravama – Bečeju, Novom Bečeju, Senti i Kikindi.

U „Connect Clean Roma Group“ planiraju da do kraja 2023. godine zaposle 10 ljudi.

Ekološka zadruga

Organizacija “Connect Clean Roma Group” iz Novog Mileševa je prva specijalizovana ekološka zadruga a svoju poslovnu aktivnost obavlja kroz formu socijalnog preduzeća. Glavni cilj zadruge je reciklaža neopasnog i opasnog otpada sa akcentom zapošljavanje individualnih sakupljača i kreiranje javnih politika u oblasti cirkularne ekonomije i klimatskih promena u Srbiji i regionu.

***

Kilino Stojkov nam je u septembru najavio otvaranje postrojenja za reciklažu u tekstu o spaljivanju kablova, koji možete pogledati na linku Spaljivanje kablova opasno po zdravlje – Hoće li institucije da rade svoj posao ili će građani da se suočavaju sa zagađivačima? – SRDA

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama