Ekološka udruženja pokreću inicijativu za ustavnu ocenu odluke o projektu “Jadar”

livada_zelena
livada_zelena

Ekološka udruženja, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji i Zaštitimo Jadar i Rađevinu saopštila su danas da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti odluke Grada Loznice da u Prostorni plan unese projekat “Jadar”, kompanije Rio Tinto, o eksploataciji jadarita.

Taj Prostorni plan nije, kako je navedeno, urađen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, odnosno Pravilnikom o postupku izrade prostornih planova i na težak je način prekršio pozitivnu regulativu Srbije i kada je reč o obavezi izrade Strateške procene uticaja na životnu sredinu, prenosi Beta.

– Ovakva, naizgled formalna nepravilnost odražava jasnu nameru Vlade Srbije da svim sredstvima uz svesno i namerno kršenje Ustava RS i pozitivnih regulativa omogući protivzakonito i protivustavno otvaranje ovog destruktivnog i po život i budućnost Srbije smrtonosnog projekta – navodi se u saopštenju.

Podseća se da su ta dva udruženja 3. marta ove godine podnela zahtev za ocenu ustavnosti tog projekta u delu koji se odnosi na omogućavanje proglašenja javnog interesa za privatne rudarske projekte, što omogućava “protivustavni Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima“.

Sada je, kako je navedeno, potpuno jasno da je ta ustavna inicijativa koja se odnosila na protivustavnost mogućnosti proglašenja javnog interesa i eksproprijacije za privatne rudarske i druge projekte „prorekla situaciju u kojoj se danas nalazimo kada Parlament RS na protivustavan i nedemokratski način hoće da usvoji novi zakon o eksproprijaciji koji će pravno nasilje kakvo se vrši za račun Rio Tinta proširiti i na sve druge privatne rudarske kompanije i druge vrste delatnosti“.

Ističe se da ta udruženja zahtevaju od Vlade RS da povuče iz procedure Zakon o eksproprijaciji i da onemogući proglašavanje javnog interesa za privatne, a posebno rudarske projekte.

Dodaje se da se traži i da se van snage stavi Prostorni plan Grada Loznice i Plan posebne namene za projekat “Jadar”, kao i da Ustavni sud razmotri protivustavnost Zakona o rudarstvu u delu koji omogućava proglašenje javnog interesa za privatne rudarske projekte i da ovakva proglašenja javnog interesa stavi van snage.

Udruženja su navela da su više puta tražila da kompanija “Rio Tinto” i Vlada RS stave na javni uvid svu dokumentaciju i tehničke podatke koji se tiču projekta “Jadar”, ali da oni to nisu omogućili “čime su konstantno kršena prava građana Srbije na učešće u donošenju odluka, vezana za projekte koji mogu imati uticaja na životnu sredinu”.

– Zahvaljujuću savesnim pojedincima iz kompanije, došli smo u posed potpune dokumentacije kako o rudniku, tako i o postrojenju za ekstrakciju i preradu litijuma, što ne samo da je potvrdilo naše sumnje nego nam i dokazalo da se ovaj projekat pod hitno mora trajno ukinuti – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se “iz dokumenata jasno vidi da sama kompanija ni nakon 20 godina nije uspela da projekat privede kraju niti da reši brojne probleme”.

Iako se u Prostornom planu područja posebne namene za projekat “Jadar”, kako je navedeno u saopštenju, ne spominje životni vek rudnika, mada je direktorka “Rio Sava Exploration”, Vesna Prodanović u svojim javnim nastupima navodila životni vek od 60 godina, iz dokumenata se jasno vidi da je planirani životni vek rudnika 97 godina.

– Problem u kome se nalazimo sa projektom “Jadar” kao i ostalim planiranim istraživanjima litijuma u zemlji jeste direktan produkt lažne “zelene” agende EU koja na taj način promoviše destruktivne projekte, a sve pod izgovorom “zelene” tranzicije – navedeno je u saopštenju ta dva udruženja.

 

 

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300