Eko straža: Četvrti protest za bezopasan vazduh 30. januara

Protest Eko straza
Eko straža: Četvrti protest za bezopasan vazduh 30. januara

Eko straža najavila je priotest koji će biti održan u nedelju, 30. januara 2022. na Terazijama sa početkom u 16 časova, a nakon obraćanja govornika prošetaće se do Vlade Republike Srbije gde će simbolično biti upaljene sveće za sve sugrađene koji su nas napustili prethodne godine zbog zagađenja.

– Prvi protest je održan 10. januara 2022. godine i do dana današnjeg Vlada Srbije nije nas udostojila bilo kakvog odgovora. Eko Straži nije namera da se bavi politikanstvom i zbog toga smo se obratili sa konkretnim zahtevima, predali ih na pisarnici i očekivali smo samo poziv na dijalog – kažu iz Eko straže.

– Očekivati je da će sledeći 4. protest, koji će biti miran, porodičan, takođe biti ignorisan kao i prva tri. Svake godine od zagađenog vazduha u Srbiji (po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine) umre 15.000 ljudi, oko 40 do 50 dnevno i ne smemo da dozvolimo da nas Vlada večito ostavlja bez odgovora, a da mi beskonačno
zakazujemo proteste – upozorava Eko straža.

Eko straža kaže da će iz tog razloga protest koji će se održati u nedelju će imati samo jedan zahtev sa prethodnog spiska i da Vladi daju 72 sata da odgovori pozitivno na njega. U suprotnom, biće prinuđeni da radikalizuju protest.

Eko straža kaže da je jedini zahtev koji imaju izmena i implementacija već postojećeg Zakona o zaštiti vazduha.

Obaveštavanje javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija, Član 23

Kad se prekorači koncentracija o kojoj se izveštava javnost utvrđena aktom iz člana 18. stav 1. ovog zakona ili koncentracija pojedine zagađujuće materije opasne po zdravlje ljudi, Ministarstvo, nadležni organ autonomne pokrajine i nadležni organ jedinice lokalne samouprave, dužan je da obavesti javnost putem radija, televizije, dnevnih novina, interneta i/ili na drugi pogodan način.

Umesto dela i/ili gde sada nadležni informišu javnost jedino preko sajta Agencije za zaštitu životne sredine, a koji nije pristupačan niti javnost uopšte zna za njega, tražimo preformulisanje dela i/ili tj. da zakonodavac formuliše tačan način na koji će javnost biti obaveštena i da to bude lokalna i nacionalna televizija, navode u Eko zaštiti.

Traže da ovaj zakon bude primenjen na sledeći način:

da se na lokalnim televizijama lokalnih samouprava u trenutku povišenih vrednosti i u kategorijama zagađen i jako zagađen vazduh, pojavi indeks kvaliteta sa vrednostima i određenom bojom u uglu ekrana, kao i da se u okviru lokalne vremenske prognoze u vestima i dnevniku pročita stanje o trenutnom stanju kvaliteta vazduha,

da se na nacionalnoj televiziji RTS1 u uglu ekrana pojavi indeks kvaliteta vazduha u odgovarajućoj boji za gradove koji imaju satne vrednosti u kategorijama zagađen i jako zagađen, sa nazivom grada, a ukoliko gradova ima više, da se indeksi smenjuju na nekoliko sekundi,

da se u dnevniku i na vestima RTS1, uz vremensku prognozu, pročita trenutno
stanje kvaliteta vazduha u Republici Srbiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama