Eko pakovanja i isporuke biciklima – I “srpski Amazon” u borbi za očuvanje planete

pakovanje_karton_kutije_
pakovanje_karton_kutije_3

Foto: pixabay

Svetski gigant na polju prodaje putem interneta, kompanija “Amazon”, objavila je da prelazi sa korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu u pakovanju proizvoda, na papirne kese i kartonska pakovanja od materijala koji se mogu reciklirati, za porudžbine u Velikoj Britaniji.

Kako je naveo “Amazon”, već isporučuju korisnicima robu u pakovanjima od lako reciklabilnih materijala širom UK, a povećavaju i broj proizvoda koji se mogu isporučivati u originalnoj ambalaži proizvođača, na koje se samo dodaje etiketa sa adresom za isporuku.

amazon_pakovanje

Foto: aboutamazon.co.uk

Ta vest nas je navela da se zapitamo kakva je situacija u našoj zemlji, a prava adresa za takva pitanja je firma koju zovu “srpski Amazon” i “regionalni Amazon”.

– Sva naša transportna pakovanja je moguće reciklirati – rekli su iz kompanije “Ananas” za portal SRDA, dodavši da su pakovanja u skladu sa zakonima i procedurama koje su standard svuda u svetu.

– Transportne kutije koje naručujemo napravljene su od recikliranog materijala. Obaveza svih dobavljača je da nam obezbede takve transportne kutije. Što se tiče lepljivih traka, u procesu smo traženja adekvatnog dobavljača iz EU jer želimo da uvedemo i papirne lepljive trake, tj. trake od recikliranog materijala. U Srbiji ćemo biti prvi koji će na ovakav način pakovati ambalažu – najavili su nadležni u kompaniji za naš portal.

Kako se pakuje?

U kompaniji “Ananas” administratori u skladištu šalju naloge kolegama (pikerima) koji odvajaju robu. Kada piker primi nalog na svoj uređaj (skener) kreće u potragu za proizvodom. Kada piker pronađe proizvod, skenira ga i stavlja na kolica. Taj proces se ponavlja u skladu sa zahtevima koje je primio na svom uređaju. Kada piker odvoji svu robu koji ima u svom nalogu, tada odvozi te proizvode na pakovanje. Tada posao preuzimaju pakeri i tada počinje proces pakovanja.

– Pakovanje se vrši tako što paker utvrdi veličinu proizvoda i u zavisnosti od toga bira transportno pakovanje, tj. kutiju, običnu transportnu kesu ili kesu sa vazdušastim punjenjem. Nakon odabira transportnog pakovanja proizvod se stavlja u odabranu kutiju ili kesu. Ukoliko se stavlja u kutiju, koristimo posebne zaštitne folije koje štite proizvode od oštećenja prilikom transporta. Sada smo u procesu kupovine mašina i zaštitnih papira koji će biti od recikliranog materijala. Ukoliko je proizvod lomljiv, lepi se dodatna nalepnica “lomljivo”, kako bi kurirske službe dodatno vodile računa da se proizvod ne ošteti. Nakon zatvaranja kutije, kese, štampa se transportna adresnica i paket se odlaže u deo za otpremu robe koju kasnije preuzimaju kurirske službe u tačno definisanim vremenima – objašnjavaju iz “Ananasa”.

Takođe ističu da se trude da utiču na vrstu i kvalitet pakovanja svojih partnera. Prema njihovim rečima, insistira se na proizvodima koji su od recikliranog materijala, tu ne postoji presedan.

– Naš stav je da nećemo raditi ni sa kim ko ne može da ispuni naše kriterujume i ko ne želi da se razvija u ovom pravcu. Nažalost, naša zemlja još uvek kasni sa upotrebom recikliranih proizvoda u transportu i skladištu. Veliki broj naših dobavljača je prepoznao naše inicijative i već su obezbedili mašine i opremu, kako bi mogli da se razvijaju u skladu sa našim, a i svetskim standardima – ističu oni.

Električna vozila i bicikli

elektricni_bicikl

Foto: pixabay

U floti imaju nekoliko električnih dostavnih vozila, a isporuke paketa se odvijaju i biciklima.

– Upravo smo potpisali novi ugovor sa dobavljačem i u našoj floti ćemo imati više od 150 bicikli. Cilj nam je da u centralnim gradskim sredinama isporuke vršimo isključivo biciklima, kako bismo smanjili nivo zagađenja, buke i gužve u centru, a i širim gradskim sredinama – kažu iz “Ananasa”.

Dodaju da je u toku izgradnja novog skladišta koje će imati najviše ekološke standarde. Kako su nam rekli, to skladište imaće poseban način manipulacije otpadnog materijala, kao sto je višak kartona, kesa i sl. koji će se skladištiti i otpremati u posebnim kontejnerima.

–  Objekat će imati posebne bazene za prikupljanje kišnice koja će se kasnije koristiti za čišćenje skladišta. Trošenje vode u skladištu će biti regulisano posebnim slavinama i tuševima. Paneli tj. spoljašnji zidovi skladišta su urađeni po najnovijim standarima od ekoloških materijala. Rasveta će biti štedljiva i adaptivna odnsono paliće se automatski ili po potrebi, koristićemo LED sijalice, imaćemo zelene površine oko skladišta – navode u kompaniji.

U “Ananasu” kažu da pregovaraju sa prevozničkim kompanijama koje se bave prevozom zaposlenih da to budu eko autobusi.

– Ovo je samo početak i nastavićemo da ulažemo u ekološku svest naših zaposlenih, a i okoline. Cilj nam je da sve materijale koji sadrže plastiku i druge sastave koji nisu ekološke, zamenimo i isključimo iz upotrebe u što kraćem roku. Veliki korak smo već ostvarili uvođenjem električnih vozila i bicikli, kao i transportnih pakovanja – ističu iz “Ananasa”.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje