EEA: Zbog klimatskih promena povećana izloženost štetnim toksinima

Zbog rasta temperature usled klimatskih promena ljudi su više izloženi takozvanim mikotoksinima, prirodnim toksinima koje proizvode gljive koje se nalaze u određenoj hrani, stočnoj hrani i usevima, saopštila je danas Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), prenosi Beta.
Toplija i vlažnija klima u delovima Evrope dovodi do povećane rasprostranjenosti mikotoksina koji predstavljaju značajan rizik po zdravlje.
– Klimatske promene menjaju ponašanje i distribuciju gljivica, potencijalno povećavajući rizik od izloženosti ovim toksinima. Povećane padavine, poplave i erozija zemljišta takođe mogu preneti ove toksine iz zemljišta u reke i podzemne vode – navodi se u saopštenju.
Toksini gljivica mogu poremetiti hormone, oslabiti imuni sistem, oštetiti jetru i bubrege, povećati rizik od pobačaja i biti karcinogeni, saopštila je EEA.
Određene grupe su u većem riziku od izlaganja mikotoksinima, a posebno su ranjive bebe i deca do tri godine, kao i trudnice i poljoprivrednici.
Ljudi mogu da unesu ove toksine konzumiranjem kontaminirane hrane, posebno žitarice i proizvode od žitarica, kroz vodu za piće zagađenu poljoprivrednim oticanjima ili udisanjem kod ljudi koji rade na usevima.
– Ekstremni vremenski događaji, kao što su obilne padavine ili dugotrajne suše, povećavaju stres kojem su biljke izložene, čineći žitarice, posebno kukuruz, ranjivijim na gljivične infekcije i kontaminaciju mikotoksinima – navodi se u saopštenju EEA.
Dodaje se da povećana kontaminacija useva može dovesti do nižih prinosa, time i do ekonomskih gubitaka, kao i do povećane upotrebe fungicida, navodi Beta.