EEA: Manje ugljen-dioksida iz novih automobila

Elektricni automobili
elektricni_automobili

Emisija ugljen-dioksida iz novih automobila registrovanih u Evropi i dalje se smanjuje dok raste prodaja potpuno električnih vozila, po novim podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), prenosi Beta.

Prošle godine je prosečna emisija ugljen-dioksida iz novih automobila bila 1,4% niža nego 2022, dok je prosečna emisija iz novih kombija opala za 1,6%.

– Smanjenje emisija iz novih automobila i kombija povezano je s rastućim udelom potpuno električnih vozila – saopštila je EEA na osnovu podataka koje su dostavile evropske države.

U Evropi je 2023. prodato 10,7 miliona novih automobila, što je 13,2% više nego 2022.

Gotovo četvrtina tih novih vozila bila je ili potpuno električna ili hibridi, a udeo potpuno električnih automobila je povećan za dva procenta na 15,5%.

Najveći udeo električnih automobila među novoprodatim imaju Norveška (90,5%), Švedska (60,7%) i Island (60,4%).

Prosečna emisija ugljen-dioksida iz novih automobila u odnosu na ranije modele smanjena je za 1,4% i iznosila je 106,6 grama po kilometru.

U Evropi je prošle godine registrovano i 1,2 miliona novih kombija, 20,2% više nego 2022. godine.

Udeo električnih kombija u Evropi bio je 8%, u odnosu na 6% 2022, a više od polovine potpuno električnih kombija registrovano je u tri zemlje – Francuskoj, Nemačkoj i Švedskoj.

Emisija ugljen-dioskida iz ovih vozila bila je 180,8 grama po kilometru, što je 1,6% manje nego godinu dana ranije.

Saobraćajni sektor doniosi četvrtinu emisije gasova s efektom staklene bašte u Evropi, pri čemu oko tri četvrtine emisije iz transporta potiče od drumskog prevoza.

Cilj EU je da do 2050. emisiju zagađujućih gasova u transportu smanji za 90% u odnosu na nivo iz 1990. godine, i da od 2035. emisija svih novih automobila i kombija bude nulta – da uopšte ne zagađuju vazduh, prenosi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300