EEA: Emisije najvećih zagađivača u EU se smanjuju, amonijak i dalje problem

zagadjenje vazduha valjevo
zagadjenje vazduha valjevo

Emisije glavnih zagađivača vazduha koje su članice Evropske unije u obavezi da smanje nastavile su da padaju u većini zemalja, ali najveći izazov i dalje ostaje smanjenje emisije amonijaka, prema najnovijoj proceni koju je danas objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), prenosi Beta.

U saopštenju EEA se navodi da je 16 članica EU 2022. godine ispunilo svoje nacionalne obaveze za smanjenje emisija za period 2020-2029. za svaki od pet glavnih zagađivača – oksidi azota, nemetanska isparljiva organska jedinjenja, amonijak, sumpor dioksid i fine čestice.

Ostalih 11 članica nije uspelo da to učini za najmanje jedan od pet glavnih zagađivača vazduha.

Izveštaj EEA je zasnovan na najnovijim dostupnim podacima koje su države članice prijavile 2024. o svojim emisijama iz 2022. godine.

Smanjenje emisije amonijaka ostaje najveći izazov, ocenila je EEA, navodeći da devet država članica treba da smanje nivoe emisija da bi ispunile svoje obaveze smanjenja za period 2020-2029.

Glavni izvor ovih emisija je poljoprivredni sektor, koji je odgovoran za 93% ukupnih emisija amonijaka prema proceni EEA.

Emisije amonijaka su se neznatno smanjile u mnogim državama članicama od 2005. godine, a u nekim slučajevima su povećane.

– Postizanje daljih smanjenja za 2030. godinu i kasnije biće značajan izazov za gotovo sve zemlje EU i za gotovo sve zagađivače vazduha. Smanjenje emisija nekih zagađivača tokom vremena se sada izjednačava. Jedan izuzetak je sumpor dioksid gde su 22 države članice već ispunile svoju obavezu smanjenja do 2030. godine – navodi se u saopštenju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300