EBRD i EU finansiraju srpska preduzeća preko OTP banke Srbija

budzet novac

Foto: freepik

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje 60 miliona EUR za finansiranje OTP banci u Srbiji. Kao deo tog finansijskog paketa, 10 miliona EUR zajma namenjeno je Go Green programu za MSP (mala i srednja preduzeća), koji podržava Evropska unija (EU).

Navedeni finansijski paket će omogućiti OTP banci Srbija da nastavi da podržava ulaganja malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti, kao i pružanje podrške izvoznim potencijalima. Povrh toga, ovaj zajam podržava i zelenu ekonomiju Srbije, imajući u vidu da će 50% kredita za MSP i 70% dela namenjenog programu Go Green za MSP biti u skladu sa EBRD inicijativom ka Tranziciji zelene ekonomije (GET).

Po uspešnom okončanju svojih investicionih projekata, mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz program Go Green za MSP, imaće pravo na povraćaj novca u iznosu od 10% iznosa zajma ili 15% za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi. EU će obezbediti podsticaje kako bi pomogla da se premosti jaz između visokih početnih troškova i budućeg povraćaja investicija.

MSP predstavljaju okosnicu srpske privrede i obezbeđuju dve trećine radnih mesta u zemlјi. Unapređenje njihovog pristupa finansijama od vitalnog je značaja za održiv i inkluzivan ekonomski rast Srbije, ali i njenu integraciju u regionalna i globalna tržišta.

OTP banka Srbija je dugogodišnji partner EBRD-a sa jakim referencama u pogledu podrške domaćim MSP, sa fokusom na zelenu tranziciju i održivost. Ona je i najveći kreditor za fizička i pravna lica i druga po veličini banka u zemlјi. Sa 155 filijala širom regiona, dobro je pozicionirana i u stanju je da obezbedi finansiranje preduzeća i van najvećih gradova.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi EUR kroz 340 projekata, od kojih je gotovo 70% predstavljalo podršku privatnom sektoru.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300