“Drumska strela” predstavila prvu električnu formulu u Srbiji

Električna formula Drumska strela
“Drumska strela” predstavila prvu električnu formulu u Srbiji

Foto: mas.bg.ac.rs

Formula student tim “Drumska strela” premijerno je predstavio prvo trkačko vozilo na električni pogon u Srbiji.

Na ovom zahtevnom projektu, protekle dve godine, vredno je radilo oko stotinu studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Ahitektonskog i Fakuleta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i njihove kolege sa Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti, saopštiuo je Mašinski fakultet.

Projektovanje i izrada vozila na električni pogon je zahtevan projekat i za stručnjake u savremenoj automobilskoj industriji, a ovi mladi ambiciozni ljudi pokazali su da su u korak sa savremenom tehnologijom.

Glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja u velikoj meri doprinosi poboljšanju arodinamičkih i dinamičkih performansi vozila. Dinamiku elektro formule dodatno poboljšava i pogon na sva četiri točka u koje su smešteni elektromotori od 20 kilovata. Osim mnogih originalnih rešenja, razvili su i unikatne litijum-polimerske baterije koje vozilo snabdevaju energijom. Novina je da baterije stoje pored vozača, a ne iza njega kao što je slučaj kod drugih vozila.

Isprojektovali su i celokupnu elektroniku, uključujući sistem za nadzor baterije (bms), kontrolnu jedinicu motora (ecu), kontrolnu jedinicu za niskonaponske aktuatore, telemetriju i zaštitni sistem. Ove inovacije teorijski omogućavaju da elektro formula dostigne brzinu od 100 km na sat za manje od tri sekunde.

Nova etapa u razvoju “Drumske strele”

Na predstavljanju e-formule u amfiteatru Mašinskog fakulteta prikazan je razvojni put “Drumske strele” od osnivanja 2010. godine do danas, kao i svi uspesi i inovacije koji su iz godine u godinu podizani na viši nivo. Od 2012. godine, kada su sa svojim prvim bolidom nastupili na takmičenju u Silverstonu u Velikoj Britaniji, ovi mladi entuzijasti su izradili ukupno devet vozila sa motorom SUS i učestvovali na više od 20 takmičenja širom Evrope.

Izrada prve električne formule označila je novu etapu u razvoju “Drumske strele”. Od naredne sezone tim će se posvetiti isključivo projektovanju e-vozila s kojim će ubuduće predstavljati Srbiju na prestižnim Formula student takmičenjima.

Dušan Šoškić, vođa e-projekta podsetio je da je projektovanje vozila počelo 2019. godine i da su studenti mnogo toga naučili radeći na ovom projektu. On se u ime tima zahvalio svim alumni članovima, profesorima i sponzorima koji godinama podržavaju projekat “Drumska strela”, a posebno generalnom sponzoru, nemačkoj kompaniji ZF Srbija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama