“Drumska strela” predstavila prvu električnu formulu u Srbiji

Električna formula Drumska strela
elektricna_formula_drumska_strela

Foto: mas.bg.ac.rs

Formula student tim “Drumska strela” premijerno je predstavio prvo trkačko vozilo na električni pogon u Srbiji.

Na ovom zahtevnom projektu, protekle dve godine, vredno je radilo oko stotinu studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Ahitektonskog i Fakuleta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i njihove kolege sa Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti, saopštiuo je Mašinski fakultet.

Projektovanje i izrada vozila na električni pogon je zahtevan projekat i za stručnjake u savremenoj automobilskoj industriji, a ovi mladi ambiciozni ljudi pokazali su da su u korak sa savremenom tehnologijom.

Glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja u velikoj meri doprinosi poboljšanju arodinamičkih i dinamičkih performansi vozila. Dinamiku elektro formule dodatno poboljšava i pogon na sva četiri točka u koje su smešteni elektromotori od 20 kilovata. Osim mnogih originalnih rešenja, razvili su i unikatne litijum-polimerske baterije koje vozilo snabdevaju energijom. Novina je da baterije stoje pored vozača, a ne iza njega kao što je slučaj kod drugih vozila.

Isprojektovali su i celokupnu elektroniku, uključujući sistem za nadzor baterije (bms), kontrolnu jedinicu motora (ecu), kontrolnu jedinicu za niskonaponske aktuatore, telemetriju i zaštitni sistem. Ove inovacije teorijski omogućavaju da elektro formula dostigne brzinu od 100 km na sat za manje od tri sekunde.

Nova etapa u razvoju “Drumske strele”

Na predstavljanju e-formule u amfiteatru Mašinskog fakulteta prikazan je razvojni put “Drumske strele” od osnivanja 2010. godine do danas, kao i svi uspesi i inovacije koji su iz godine u godinu podizani na viši nivo. Od 2012. godine, kada su sa svojim prvim bolidom nastupili na takmičenju u Silverstonu u Velikoj Britaniji, ovi mladi entuzijasti su izradili ukupno devet vozila sa motorom SUS i učestvovali na više od 20 takmičenja širom Evrope.

Izrada prve električne formule označila je novu etapu u razvoju “Drumske strele”. Od naredne sezone tim će se posvetiti isključivo projektovanju e-vozila s kojim će ubuduće predstavljati Srbiju na prestižnim Formula student takmičenjima.

Dušan Šoškić, vođa e-projekta podsetio je da je projektovanje vozila počelo 2019. godine i da su studenti mnogo toga naučili radeći na ovom projektu. On se u ime tima zahvalio svim alumni članovima, profesorima i sponzorima koji godinama podržavaju projekat “Drumska strela”, a posebno generalnom sponzoru, nemačkoj kompaniji ZF Srbija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300