Donet Program upravljanja otpadom u Srbiji za period 2022-2031.

Kanta za otpad
kanta_otpad

Vlada Srbije je usvojila Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2031. godine na sednici održanoj 28. januara.

Ovaj dokument se usvaja nakon praznog perioda od 2 godine kada nije postojao dokument koji definiše pravac razvoja sistema upravljanja otpadom.

Prethodno je važila Strategija upravljanja otpadom za period 2010–2019. godine. Nepoznati su razlozi zašto novi dokument nije usvojen na vreme, i zašto je promenjen naziv iz Strategije u Program.

Prvi Predlog sličnog dokumenta pod nazivom Predlog programa upravljanja otpadom sa nacionalnim planom upravljanja otpadom za period 2021-2024. godine Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo i pozvalo na javnu raspravu 16. septembra.

Ministarstvo je odlučilo da promeni period trajanja dokumenta i da ponudi novi dokument.

Ministarstvo je 23. decembra objavilo na sajtu novi poziv za javnu raspravu sa starim-novim dokumentom kada je objavljen Predlog programa upravljanja otpadom za period 2022-2031. godine. Javna rasprava je trajala do posle Božića, odnosno do 11. januara.

Kako se navodi na početku Programa “ciljevi postavljeni Strategijom nisu u potpunosti ostvareni, pre svega u obuhvatu organizovanim prikupljanjem otpada, stepenu primarne separacije otpada i reciklaži, izgradnji infrastrukture i prestanku odlaganja otpada na nesanitarne deponije i smetlišta, primeni ekonomskih instrumenata i uspostavljanju održivog sistema finansiranja upravljanja otpadom”.

Da li će ciljevi nove “Strategije” tj. Programa biti ostvareni, ostaje nam da vidimo. A naš portal će u narednom periodu analizirati polazne podatke u Programu, postavljene ciljeve i da li postoje predlozi rešenja problema. Pratite SRDU.

Tekst dokumenta možete pogledati na linku

Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2031. godine

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300