Dodatni uvoz električne energije zbog veće potrošnje

struja_zice
Dodatni uvoz električne energije zbog veće potrošnje

Srbija će obezbediti dodatni uvoz električne energije zbog povećane potrošnje, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti dopremljenog uglja, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Iz “Elektroprivrede Srbije” je rečeno da je potrošnja električne energije, u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Кako je ukazano iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

Prenosni sistem takođe, kako je navedeno, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i ukazano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Istovremeno, isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u zemlji je stabilna.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama