Dobija li Zrenjanin pijaću vodu: Potpisan ugovor sa kompanijom iz UAE

Slavina kupatilo
voda_vodovod_slavina_kupatilo_1

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je u Vladi Srbije s kompanijom “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, omogućiće da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu, a biće uloženo 18 mil EUR.

Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije “Metito” Rami Gandur i direktor JКP “Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” Predrag Bodiroga, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, objavila je Vlada.

Brnabić je navela da će “Metito” u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će postati vlasništvo grada.

Objasnila je da je “Metito” otkupio postojeće postrojenje za 3,5 mil EUR i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 mil EUR.

potpisivanje ugovora

Foto: srbija.gov.rs

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo.

Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

– Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija – naglasila je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.

Brnabić je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao na izlazu iz fabrike vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300