Dobija li Zrenjanin pijaću vodu: Potpisan ugovor sa kompanijom iz UAE

Slavina kupatilo
voda_vodovod_slavina_kupatilo_1

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je u Vladi Srbije s kompanijom “Metito” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, omogućiće da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu, a biće uloženo 18 mil EUR.

Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije “Metito” Rami Gandur i direktor JКP “Vodovod i kanalizacija Zrenjanin” Predrag Bodiroga, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, objavila je Vlada.

Brnabić je navela da će “Metito” u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će postati vlasništvo grada.

Objasnila je da je “Metito” otkupio postojeće postrojenje za 3,5 mil EUR i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 mil EUR.

potpisivanje ugovora

Foto: srbija.gov.rs

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo.

Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

– Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija – naglasila je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće.

Brnabić je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao na izlazu iz fabrike vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje