Dekani traže zapošljavanje 100 ekologa i biologa u siromašnim opštinama

selo_kuca

Troje dekana prirodno-matematičkih fakulteta u Srbiji poslali su inicijativu Ministarstvu zaštite životne sredine kojom traže zapošljavanje mladih biologa i ekologa.

Inicijativu, na koju još nisu dobili odgovor, uputili su prof. dr Milica Pavkov Hrvojević dekanica PMF-a u Novom Sadu, prof. dr Perica Vasiljević dekan PMF-a u Nišu i prof. dr Marija Stanić, dekanica PMF-a u Kragujevcu.

Inicijativu je potpisao i donedavni dekan Biološkog fakulteta u Beogradu i dopisni član SANU prof. dr Željko Tomanović.

Oni ocenjuju da siromašnim opštinama nedostaje stručni kadar za rešavanje problema zaštite flore i faune i da bi evidentirani problemi u našoj zemlji bili manji ukoliko bi bila prihvaćena njihova inicijativa za zapošljavanje sto stručnjaka u opštinama širom Srbije.

Tomanović za Politiku ističe da je problem u tome što se naročito po opštinama u unutrašnjosti zemlje na radne pozicije stručnjaka čiji je posao da brinu o očuvanju prirode, biljnog i životinjskog sveta zapošljavaju osobe koje su potpuno druge struke i obrazovnog profila, a ne biolozi i ekolozi koje država za to školuje.

– Razvoj Srbije mora da prati, ne samo odgovarajuća infrastruktura, već i naročito oslanjanje na obrazovni i stručni kadra… Na ovaj način bi se doprinelo zaštiti prirode Srbije i istovremeno podstaklo zapošljavanje mladog i kvalifikovanog kadra i njihov ostanak u zemlji – poručili su dekani u pismu ministarki Ireni Vujović na koje gotovo tri meseca čekaju odgovor.

Tomanović ističe za Politiku da bi mišljenje ekološkog inspektora moralo da prati svaku dozvolu za gradnju koju izdaje neka lokalna samouprava u Srbiji.

Prof. dr Ljubiša Stanisavljević sadašnji dekan Biološkog fakulteta u Beogradu potvrđuje za Politiku da i on podržava ovaj zahtev i dodaje da se nada da će uskoro stići pozitivan odgovor od ministarke jer smatra da je to jedini način za početak unapređivanja rada u oblasti očuvanja i zaštite prirode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300