Davos: Zagađenjem iz privatnih aviona za “spas planete”

avion
avion

Emisije ugljen dioksida iz privatnih aviona učetvorostručile su se tokom Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu u Švajcarskoj prošle godine, otkriva novo istraživanje Grinpisa (Greenpeace), prenosi N1.

Tokom godišnjeg sastanka prošle godine 1.040 privatnih aviona je letelo i izlazilo sa aerodroma koji opslužuju švajcarsko planinsko odmaralište, ispuštajući četiri puta više prosečne nedeljne emisije ugljen dioksida (CO2) u odnosu na prosek.

Na 52. Svetskom ekonomskom forumu kompanije i vlade razgovarale su o globalnim pitanjima, uključujući “tekuću pandemiju Covid-19, rat u Ukrajini, geoekonomske šokove i klimatske promene”. I ove godine Forum najavljuje borbu protiv klimtaskih promena.

– Privatni avioni su način putovanja koji najviše zagađuje, i duboko je nepravedno da nekolicina odabranih može da emituje ogromne količine ugljenika, dok se najugroženiji suočavaju sa najvećim delom štete od klimatskog sloma – kaže aktivistkinja za transport Grinpisa za Evropsku uniju (EU) Lorelei Limusin.

Istraživanje, koje je naručio Grinpis, a koje je sprovela holandska konsultantska kuća za životnu sredinu CE Delft, pokazalo je da se broj aviona udvostručio tokom Foruma. Ovo je izazvalo emisiju CO2 koja je jednaka zagađenja 350.000 prosečnih automobila u istom vremenskom periodu.

Svaki drugi učensik je došao avionom, a svaki deseti privatni avionom. Od svih ovih letova, 53% su bila putovanja na kratke udaljenosti ispod 750 kilometara (km) koja su se lako mogla obaviti vozom ili automobilom. Od toga, 38% su bile ultra kratke udaljenosti ispod 500 km. Najkraći zabeležen let bio je samo 21 km. Zemlje sa najvećim brojem dolazaka i odlazaka sa aerodroma u Davosu su Nemačka, Francuska i Italija.

Jednosatni let najpopularnijeg tipa privatnog aviona oslobađa u proseku tri metričke tone CO2. Ovo je ekvivalent 364.928 pametnih telefona koji se pune u jednom trenutku, na osnovu proračuna iz Kalkulatora ekvivalencije gasova staklene bašte Američke agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje