Danski sistem za reciklažu PET boca i limenki dostigao punu cirkularnost

limenke
limenke

Danski depozitni sistem kod reciklaže PET boca i limenki sada je u potpunosti cirkularan, jer je taj neprofitni sistem u 2023. godini postigao da troškovi proizvođača padnu na nulu, uz stoprocentnu ekonomsku cirkularnost.

Dakle, moguće je kreirati jedan cirkularni poslovni model bez ikakvih troškova.

To je dokazao “Dansk Retursystem”, neprofitna organizacija koja upravlja danskim sistemom depozita. “Dansk Retursystem” zadužen je za prikupljanje svih raspoloživih praznih boca i limenki od proizvođeča i za reciklažu iskorišćenog materijala za nova pakovanja.

U 2023, sistem je dostigao nultu stopu troškova, što znači da proizvođači ne moraju ništa da plate “Dansk Retursystem”-u za to da se on pobrine za pakovanja njihovih pića, prenosi Stateofgreen.com.

Velika tražnja recikliranih materijala

reciklaza pet boce

Troškovi funkcionisanja danskog depozitnog sistema smanjeni su od 2017. godine. Pre pet godina, proizvođači su morali da plaćaju prosečno 0,17 danskih kruna (0,23 evra) po pakovanju koje je “Dansk Retursystem” morao da reciklira. Prošle godine, trošak za to bio je 0,03 danskih kruna po pakovanju.

– Jedan od glavnih faktora dostizanja nulte stope troškova ove godine primarno su bile povoljne cene reciklabilnih materijala, za kojima u ovom trenutku na tržištu postoji velika potražnja – rekla je Heidi Schütt Larsen, direktorka cirkularne ekonomije u “Dansk Retursystem”.

Dostizanje nultih troškova znači da su troškovi prikupljanja, sortiranja i pripreme materijala za reciklažu sada podjednaki sa prihodima sistema depozita, uključujući i cenu koju “Dansk Retursystem” dobija za reciklirane materijale. Osim toga, ovo je takođe posledica tekućih prilagođavanja sistema i pada cena pakovanja najbolje prilagođenih za reciklažu.

– Visoke cene sirovina utiču na to, ali podjednako je važno što punionice kupuju reciklirane materijale i koriste ih za nove PET boce i limenke umesto da nabavljaju nov materijal. Ta interakcija znači da nećemo morati da naplaćujemo proizvođačima u 2023 – rekla je Heidi Schütt Larsen.

Nulti troškovi za proizvođače koji koriste šemu depozita znače pojeftinjanje proizvoda od čega bi mogli i potrošači da imaju koristi.

– Industrija, prodaja i potrošači zajednički su pokazali da je moguće dostići stoprocentno cirkularan biznis model – kaže Schütt Larsen, i dodaje da je cilj sistema da bude primer koji će drugi slediti u potrazi za cirkularnim poslovnim modelima, tako što pokazuje da to u suštini ima smisla.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje