Dah na dar: protest u Čačku 24. januara zbog zagađenog vazduha

magla_zagadjenje_vazduha
magla_zagadjenje_vazduha_77

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je protest u Čačku zbog velikog zagađenja vazduha pod sloganima “Dečji udah – naša odgovornost”, “Dah na dar” i “Protestom do ujedinjenja za zdrava pokoljenja”, prenosi Beta.

Protest će biti 24. januara u 14.00 sati ispred zgrade Gradske uprave.

U saopštenju se navodi da je situacija u Čačku “alarmantna”, da je sve veće zagađenje vazduha, naročito u prethodne tri godine, i da je povećan broj dece i odraslih obolelih od respiratornih bolesti.

– Prateći merače zagađenosti vazduha može se primetiti da je najveća zagađenost u ranim jutarnjim časovima kada saobraćaja nema, a nisu mnogo aktivna ni privatna ložišta – navodi se u saopštenju SEOS-a.

Dodaje se da je u prethodnih nekoliko decenija u Čačku smanjen broj privatnih ložišta, i povećana izgradnja stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti, ali se dešava suprotno.

– Najveći povod za brigu i strah jeste enorman broj PM2.5 čestica u ranim jutarnjim satima, oko 3 časa ujutru i do 15 puta više – navodi se u saopštenju i ocenjuje da su te čestice “nevidiljivi ubica iz vazduha jer sadrže arsen, živu, kadmijum, olovo”.

Po podacima SEOS-a, u Čačku je bilo više od 80 dana velike zagađenosti u kojima je prekoračenje PM2.5 čestica bilo 20 puta veće od dozvoljene količine koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300