Cena rezervnog snabdevanja strujom kod EPS-a 157,34 EUR po megavat-času

struja_dalekovod
struja_dalekovod

Vlada Srbije odredila je Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije (EPS) za snabdevača koji će obavljati rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje za period od 1. novembra 2023. godine do 30. aprila 2024. godine.

Cena rezervnog snabdevanja iznosi 157,34 EUR po megavat-času (MWh) bez PDV-a i obuhvata cenu električne energije i troškove balansiranja sistema, a ne obuhvata troškove pristupa sistemu, naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije i naknade za unapređenje energetske efikasnosti, stoji u rešenju Vlade objavljenom u Službenom glasniku.

Cena rezervnog snabdevanja iz tog rešenja utvrđuje se za ceo period snabdevanja, bez promene, ističe se u rešenju Vlade, uz napomenu da je rezervni snabdevač dužan da uslove rezervnog snabdevanja i cenu električne energije za rezervno snabdevanje objavi na svojoj internet stranici.

Prema podacima na portalu EPS-a, pravo na rezervno snabdevanje ima krajnji kupac električne energije koji nema pravo na garantovano snabdevanje, kao i u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača koji ga je do tada snabdevao, odnosno prestanka ili oduzimanja licence snabdevaču koji ga je do tada snabdevao.

Na rezervnom snabedevanju može biti i kupac koji nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim snabdevačem, osim ako je prestanak ugovora posledica neizvršavanja obaveza plaćanja kupca.

To pravo ima i kupac koji nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim, a pripada kategoriji kupaca kojima se ne može obustaviti isporuka električne energije u slučaju neizvršavanja obaveza.

– Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem — ističu na portalu EPS i podsećaju da rezervno snabdevanje može neprekidno trajati najduže 60 dana.

– Ako krajnji kupac po isteku rezervnog snabdevanja nije našao novog snabdevača, operator sistema je dužan da mu obustavi isporuku električne energije – upozoravaju iz EPS.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300