Brazil pokreće projekat od 204 miliona dolara za obnovu amazonske šume

amazonia
amazonia

Foto: unsplash

Brazilska nacionalna razvojna banka (BNDES) pokrenula je akciju da se obnove oštećene i uništene šume na 60.000 kvadratnih kilometara u Amazonu do 2030. godine, preneo je Rojters.

Na klimatskom samitu UN u Dubaiju, BNDES je objavio da je programom ”Restoration Ark”, sa sredstvima od oko 205 miliona EUR do 2024. godine planirano da se izvuče iz atmosfere 1,65 milijardi tona ugljen dioksida do 2030. godine, preneo je Rojters.

Amazon je ključan za sprečavanje klimatskih promena zbog velike količine ugljen dioksida koju apsorbuju amazonske šume, koje su ujedno dom za mnoge jedinstvene i ugrožene vrste.

– Izbegavanje uništavanja šuma više nije odgovor na klimatske krize. Moramo da budemo ambiciozniji. Hajde da posadimo drveće da bi šuma mogla da se regeneriše. To je najjeftiniji i najbrži odgovor na klimatske krize, jer drveće upija ugljen dioksid – rekao je predsednik BNDS Aloizio Merkandante.

Izvor: Insajder

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300