Bez klimatskih promena toplotni talasi bili bi gotovo nemogući

fontana_trg_nikole_pasica
fontana_trg_nikole_pasica

Bez klimatskih promena talasi toplote, kao što je izmereno 50 stepeni Celzijusa u Dolini smrti u SAD, ili 45,3 stepena u Kataloniji, bili bi gotovo nemogući u Evropi i SAD, saopštila je međunarodna mreža koja ispituje vremenske prilike (World Weather Attribution – WWA), prenosi Beta.

Ta mreža naučnika, koja ispituje veze između ekstremnih vremenskih pojava i klimatskih promena, smatra da su klimatske promene, koje sa emisijom gasova stvaraju efekat staklene bašte, učinile da talasi toplote budu “topliji, duži i češći”.

“Nedavni talasi toplote više nisu izuzetni događaji”, a oni koji će se desiti “biće intenzivniji i češći ako se emisije gasova brzo ne smanje”, rekli su naučnici.

Dodali su da prirodni fenomeni kao što su anticikloni ili El Ninjo mogu da doprinesu pokretanju talasa toplote, ali povećanje temperature na planeti sagorevanjem fosilnih goriva predstavlja ipak glavni razlog za tako ozbiljne klimatske promene.

Autori studije – sedam holandskih, britanskih i američkih naučnika, oslanjali su se na vremenske podatke kroz istoriju i modele klime kako bi uporedili današnje klimatske promene i globalno zagrevanje sa onim što je nekada bilo.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300