Beogradski univerzitet osniva odbor za životnu sredinu

studentski_trg_fakulteti

Uprava Beogradskog univerziteta (BU) koja je stupila na dužnost 1. oktobra iniciraće formiranje odbora Univerziteta za životnu sredinu koji će razmatrati i problematiku vezanu za projekat “Jadar”, kaže za Nova.rs prorektor BU, profesor dr Ratko Ristić.

Odgovarajući na pitanje Nova.rs da li, nakon što je javnost čula stav SANU, Akademije inženjerskih nauka i pojedinačnih profesora o planovima “Rio Tinta” da u dolini Jadra iskopava litijum, može da očekuje isto i od Univerziteta u Beogradu, profesor Ristić kaže:

– Univerzitet u Beogradu sastavljen je od 31 fakulteta i 11 instituta. Sad imate siutaciju da određen broj fakulteta i profesora Univerziteta u Beogradu radi na projektima koji su naručeni od “Rio Save”, firme ćerke “Rio Tinta”. Oni to rade u skladu sa našim zakonima. Sa druge strane imate puno profesora istog tog Univerziteta koji se eksplicitno protive realizaciji pomenutog projekta. Mi ćemo kao nova uprava Univerziteta u Beogradu, koja je stupila na dužnost 1. oktobra, inicirati formiranje jednog odbora Univerziteta u Beogradu za životnu sredinu koji će upravo razmatrati ovu problematiku i koji će zauzimati određene stavove. Nadam se da će se to desiti ubrzo i onda ćete moći da čujete zvanične stavove Univerziteta.

Prorektor podseća da je Univerzitet u Beogradu vršnjak moderne Srpske države, što znači da je star je više od dve stotine godina.

– Univerzitet je formiran radi dobrobiti srpske države i srpskog naroda i mora uvek da bude povezan sa svim dešavanjima koja su od vitalnog značaja za taj narod i tu državu –  poručuje profesor.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300