Beograd ponovo najzagađeniji grad na svetu

zagadjenje_vazduha_2021

Beograd se ponovo našao na prvom mestu najzagađenijih gradova na svetu, te je alarm na mernim aplikacijama tokom noći bio u jako opasnoj ljubičastoj boji, dok je sada u crvenoj koji se ocenjuje kao nezdrav, prema sajtu za merenje zagađenosti vazduha Air Visual.

Kako prenosi Eko straža, noćas je uz Beograd bila brojka 237 na aplikaciji koja meri zagađenje u gradovima širom sveta.

Za sobom je Beograd ostavio čak i Nju Delhi koji je poznat po crnim rekordima kada su u pitanju otrovi u vazduhu.

Sada je situacija nešto bolja, ali Beograd je i dalje u crvenom, što znači da je vazguh jako opasan po zdravlje, posebno za osetljive grupe, tj. one koji imaju problema sa disajnim organima.

Eko straža dodaje “u koju kategoriju onda svrstati Lazarevac, Suboticu, Niš i Kruševac koji ide i do 411, skoro duplo od Beograda”.

U takvim situacijama najbolje je ostati kod kuće, a ko posebno mora da vodi računa o tome za portal Nova.rs je govorio dr Petar Borović.

– Pošto je zagađenje vazduha veliko, napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu – kaže doktor Petar Borović.

Doktor je istakao zašto su ove kategorije ugroženije od drugih kad je vazduh vidljiv golim okom.

– Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza, a mora čovek da diše – kazao je on.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300