Beograd izdvaja 1,3 miliona EUR za mapiranje buke u gradu

tramvajski_most_novi_beograd
tramvajski_most_novi_beograd

Beogradski sekretarijat za zaštitu životne sredine raspisao je tender za izbor kompanije koja će izraditi staterške karte buke u glavnom gradu. Procenjena vrednost javne nabavke je 157 miliona dinara (oko 1,3 miliona EUR) bez PDV-a.

Strateška karta buke je karta na kojoj su predstavljeni podaci o nivoima buke na određenom području.

Na osnovu ovih karata radi se Akcioni plan zaštite od buke, koji treba da identifikuje sve zone koje su ugrožene bukom i da odredi stepen ugroženosti.

Akcioni plan zatim definiše mere za smanjivanje negativnog uticaja buke za područja sa prekoračenjima, ali i mere za očuvanje postojećeg stanja na područjima na kojima nema prekoračenja.

Proces obuhvata pravljenje 3D digitalnog modela terena i modela građevinskih objekata, lociranje izvora buke drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, industruijskih postrojenja i luka.

Podaci bi zatim trebalo da se prikupe, obrade i prilagode za potrebe proračuna.

Nakon proračuna treba uraditi analizu dobijenih rezultata i prikazati ih u skladu sa zahtevima zakonske regulative Srbije i EU.

Rok za podnošenje ponuda za izradu stateških karata buke je 28. novembar 2023. godine, a rok za njihovu izradu je dve godine od dana zaključenja ugovora.

Beograd je sredinom oktobra ove godine potpisao okvirni sporazum za ažuririranje akustičnih zona u gradu sa grupom ponuđača koju čine Saobraćajni institut CIP, Dirigent Acoustics, Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Institut za ispitivanje materijala.

Akustične zone određuju koja količina buke je dozvoljena u pojedinačnim delovima grada.

Novi Sad je u oktobru 2021. godine zaključio ugovor za izradu strateških karata buke. Tada je posao vredan 22,9 miliona dinara (oko 234.000 EUR) dobila grupa ponuđača “Dunavnet”, “Telekom”, “Dirigent Acoustics”, “Nites” i “DigitalWare”.

Izvor: novaekonomija.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300