“Bechtel” zainteresovan za izgradnju energetske infrastrukture

Vetrenjaca
vetrenjaca_37_obnovljivi_izvori

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predsednikom kompanije “Bechtel” Stjuartom Džonsom o saradnji u oblasti energetike, projektima koje ta kompanija realizuje u Srbiji, kao i o novim investicijama u tom sektoru, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je ukazala na to da je naš cilj da obezbedimo dugoročnu energetsku stabilnost i nezavisnost, a ulaganje u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore je među prioritetima, jer čista energija predstavlja novi izvor nacionalne snage i bezbednosti.

Razvoj energetske infrastrukture je jedan od stubova energetske politike, a prostor za investicije u ovoj oblasti je veliki i želimo da vidimo najbolje svetske kompanije, poput “Bechtel”, u ovom sektoru u Srbiji, poručila je ona.

Obnovljivi izvori energije su budućnost, posebno kada govorimo o velikim hidroelektranama, vetro i solarnim elektranama, navela je Mihajlović i napomenula da su reverzibilne hidroelektrane deo naše vizije razvoja energetike, posebno izgradnja “Đerdapa 3” i “Bistrice”.

Potpredsednica Vlade je naglasila da Srbija ima najbolji investicioni ambijent, a energetska infrastruktura je oblast u kojoj će se najviše ulagati u budućem periodu, uz napomenu da su projekti u sektoru energetike i rudarstva vredni više od 28 milijardi evra, od čega je najveći deo za OIE.

Džons je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija posvećena ovom pitanju, koje je važno na globalnom nivou, i dodao da kompanija “Bechtel” učestvuje u izgradnji Moravskog koridora, a želi da bude i deo infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, posebno kada je reč o OIE.

Na sastanku je učestvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, koji je potvrdio da Sjedinjene Države ostaju posvećene unapređenju bilateralnih odnosa, uz očekivanje da će “Bechtel”, kao i druge kompanije iz ove države, učestvovati u razvojnim projektima u Srbiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje