Beč: Podaci iz otpadnih voda o bolestima stanovništva dostupni onlajn

voda kanalizacija
voda kanalizacija

Već skoro četiri godine Grad Beč objavljuje rezultate kontrole otpadnih voda. Od sada će rezultati biti dostupni javno i nedeljno. Tako se može pristupiti podacima o prisutnosti SARS-CoV-2, gripa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV) u otpadnim vodama. Rezultati su dostupni na veb stranici Grada Beča. U pandemiji se pokazalo da su precizni podaci osnova za donošenje odgovarajućih odluka, saopšteno je iz kancelarije člana gradskog veća zaduženog za zdravsto, Petera Hakera. Podaci nisu važni samo za gradsku zdravstvenu upravu, već i za stanovništvo koje ima opravdan interes da sazna koje respiratorne bolesti trenutno kruže, objavila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

To ne samo da pomaže gradskim zdravstvenim ustanovama, već i podstiče stanovništvo da preduzme svoje mere predostrožnosti. Osnovni cilj je zaštita zdravlja stanovništva u gradu.

– Otpadne vode sadrže važne informacije, koje koristimo od početka pandemije koronavirusa u aprilu 2020. godine – rekao je član gradskog veća zadužen za klimu, Jirgen Černohorski. Objavljivanje rezultata je sledeći korak u razvoju projekta.

Praćenje stanja otpadnih voda omogućava anonimno donošenje zaključaka o bolestima stanovništva. Pri tome se koristi podatak količine virusa uzet iz uzoraka. Trenutno se testiranja vrše tri puta nedeljno. Uzimanje uzoraka vrši postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i bečka kanalizacija, a analizu vrši Institut za kvalitet vode i upravljanje resursima na Tehničkom univerzitetu u Beču. U budućnosti će se ovom metodom monitoringa takođe očitavati i druge bolesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300