Beč koristi travu iz Dunava za kompost

bec_dunav_kompost
bec_dunav_kompost

Foto: eurocommpr.at

U Beču je otpočela sezona košenja podvodne vegetacije u Starom Dunavu kako bi do početka sezone kupanja sve bilo spremno za posetioce.

Usled hladnih martvoskih temperatura rast podvodnih biljaka ili makrofita je do sada bio usporen. Međutim sada je počeo njihov rast, pa su bečki čamci za košenje i odnošenje trave otpočeli ovogodišnju radnu sezonu. Na vrhuncu sezone je u upotrebi do 25 čamaca.

Čamci kose biljke na dubini od 2,5 metara, a trava se sakuplja i dostavlja u postrojenje Lobau, gde se prerađuje u organski kompost. U 2021. godini je sakupljeno 1.900 tona podvodnih biljaka iz Starog Dunava što je nešto manje nego prethodnih godina. To je uslovljeno hladnim prolećima sa malo sunčanih dana. Rekordna godina za rast biljaka je bila 2018. Tada je pokošeno 3.300 tona.

– Makrofiti su neophodni za kvalitet vode, ali među kupačima i nautičarima nisu omiljeni. Stoga smo osmislili sistem upravljanja koji omogućava da su s jedne strane biljke zaštićene i kvalitet vode održan, a s druge strane posetioci zadovoljni – izjavila je Uli Zima, članica gradskog veća zadužena za vode.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300