Beč dobija depozitni sistem za jednokratnu ambalažu

ambalazni otpad_pet boce
ambalazni otpad_pet boce

Foto: pixabay/ fotoblend

Od januara 2025. godine glavni grad Austrije dobija sistem kaucije za jednokratnu ambalažu, a u bečkim prodavnicama pripreme su već sada u punom jeku, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Kupci koji kupe plastične boce ili limenke platiće kauciju po ceni od 25 centi. Prilikom povraćaja praznih flaša i limenki, donosilac dobija novac nazad. Na taj način će se obezbediti da se ambalaža reciklira i ne završava u prirodi.

Sistem kaucije važi za sve jednokratne flaše i limenke od 0,1 do 3 litre.

Postoje izuzeci iz higijenskih razloga za mleko i mlečne napitke. Tetra Pak ambalaža trenutno nije deo sistema kaucije.

Flaše i limenke se mogu vratiti gde god se i prodaju pića, dakle ne samo u supermarketu, već i u restoranima, kafićima, ugostiteljskim objektima i kioscima brze hrane.

Od 1. januara 2025. godine proizvodi koji su obuhvaćeni sistemom kaucije biće označeni odgovarajućim simbolom.

Da bi se novi sistem uspešno sproveo, potrebna su milionska ulaganja. Sa uvođenjem sistema kaucije, prehrambene prodavnice preuzimaju operativnu odgovornost kao glavno mesto za povraćaj ambalaže. Veliki bečki maloprodajni lanci već sada postavljaju automate za povraćaj, rekonstruišu prodavnice u skladu s tim i instaliraju nove IT sisteme. Kako bi se malim preduzećima olakšala procedura, oni će imati samo ograničenu obavezu povraćaja. Moraju vratiti samo vrste i količine prazne ambalaže koju i sami prodaju. Nastali dodatni troškovi, kao što su troškovi nabavke automata, dodatni radni troškovi i izgubljen prostor za prodaju, biće nadoknađeni tzv. “Handling Fee” dodatkom.

Takođe, trgovci prehrambenih prodavnica dobiće subvencije u iznosu od ukupno 20 miliona EUR za nabavku novih automata i prilagođavanje postojećih. Mali trgovci će dobiti povraćaj 100% svojih troškova nabavke. Cena proizvoda neće porasti uvođenjem sistema kaucije.

Sistem kaucije će se finansirati putem takse za proizvođače, a takođe i za svaku flašu koja ne bude vraćena, ostaje 25 centi u sistemu. Osim toga, sakupljena plastika i aluminijum će se takođe prodavati za ponovnu upotrebu.

Od 1. januara 2024. godine u Austriji se u prehrambenim prodavnicama uvodi obavezna ponuda pića u ambalaži za višekratnu upotrebu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300