“Amazon” i “Ikea” do 2040. prevoziće robu brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika

dunav_teretni_vodni_saobracaj

Devet velikih kompanija, uključujući “Amazon”, “Ikea”, “Unilever”, Inditex” i “Michelin” obavezale su se da će do 2040. prevoziti teret samo brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika, prenosi britanski BBC.

Industrija proizvodi milijardu tona klimatskog zagađenja svake godine, isto koliko i Nemačka.

Planovi za smanjenje emisije štetnih gasova, kako navodi BBC, daleko zaostaju za ciljevima Pariskog sporazuma.

– Pomorsko brodarstvo, ali i ostali sektori svetske ekonomije, moraju se brzo dekarbonizirati ako želimo rešiti klimatsku krizu, a multinacionalne kompanije će biti ključni akteri – rekao je Dan Porterfild iz Instituta Aspen, koja koordinira kampanju.

On je pozvao i druge učesnike u lancu, ali i vlade da se pridruže.

Gotovo 90% svetske trgovine ide morem, a pomorski transport čini 3% svih globalnih emisija. To bi, piše BBC, moglo porasti na 10% do 2050. ako industrija nastavi da se oslanja na goriva sa intenzivnim ugljenikom.

Industrija proizvodi 10 do 15% svetski proizvedenih emisija sumpor-oksida i azot-oksida, što utiče na razvoj respiratornih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema ciljevima Sporazuma iz Pariza, pomorska industrija mora najkasnije do 2050. biti potpuno dekarbonizirana.

U kompaniji “Amazon” kažu da je vreme za akciju, a jedan od direktora Edgar Blanko rekao je da pozdravljaju sve one kompanije koje prenose teret, a koje su odlučile da se pridruže ovoj inicijativi.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300