“Amazon” i “Ikea” do 2040. prevoziće robu brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika

“Amazon” i “Ikea” do 2040. prevoziće robu brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika

Devet velikih kompanija, uključujući “Amazon”, “Ikea”, “Unilever”, Inditex” i “Michelin” obavezale su se da će do 2040. prevoziti teret samo brodovima koji koriste gorivo bez ugljenika, prenosi britanski BBC.

Industrija proizvodi milijardu tona klimatskog zagađenja svake godine, isto koliko i Nemačka.

Planovi za smanjenje emisije štetnih gasova, kako navodi BBC, daleko zaostaju za ciljevima Pariskog sporazuma.

– Pomorsko brodarstvo, ali i ostali sektori svetske ekonomije, moraju se brzo dekarbonizirati ako želimo rešiti klimatsku krizu, a multinacionalne kompanije će biti ključni akteri – rekao je Dan Porterfild iz Instituta Aspen, koja koordinira kampanju.

On je pozvao i druge učesnike u lancu, ali i vlade da se pridruže.

Gotovo 90% svetske trgovine ide morem, a pomorski transport čini 3% svih globalnih emisija. To bi, piše BBC, moglo porasti na 10% do 2050. ako industrija nastavi da se oslanja na goriva sa intenzivnim ugljenikom.

Industrija proizvodi 10 do 15% svetski proizvedenih emisija sumpor-oksida i azot-oksida, što utiče na razvoj respiratornih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema ciljevima Sporazuma iz Pariza, pomorska industrija mora najkasnije do 2050. biti potpuno dekarbonizirana.

U kompaniji “Amazon” kažu da je vreme za akciju, a jedan od direktora Edgar Blanko rekao je da pozdravljaju sve one kompanije koje prenose teret, a koje su odlučile da se pridruže ovoj inicijativi.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama