Agencija za energetiku: Najjeftinije grejanje stanova prirodnim gasom

Grejanje radijator
grejanje_radijtor_21

Najmanje troškove grejanja imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, a najveće oni koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje, objavila je danas Agencija za energetiku Srbije.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, grejanje tim energentom stana od 60 kvadrata tokom cele zimske sezone koštaće 42.000 dinara.

Troškove od 42.400 dinara imaće domaćinstva koja koriste drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama od 5.150 dinara po kubiku i ukoliko imaju peći veće efikasnosti.

Veće troškove, 68.600 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo – 7.050 dinara po kubiku i imaju peći niže efikasnosti.

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto su veći troškovi grejanja na ugalj – od 49.000 do 52.000 dinara.

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 72.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose oko 78.000 dinara.ž

Troškovi grejanja korišćenjem električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje su 141.500 dinara za električnu energiju, 130.000 za propan butan gas, odnosno 134.000 dinara za lož ulje.

U poređneju sa prethodnom godinom najviše su povećane cene lož ulja, za 54 odsto, i peleta, za 22 odsto, dok su drvo i propan butan gasa poskupeli za oko 10 idsto, navela je Agencija za energetiku.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300