Agencija: Vanredno ispitivanje vode Dunava kod Bačke Palanke potvrdilo da su parametri u propisanim granicama

otpad_voda
otpad_voda

Vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode reke Dunav nakon potonuća barže “Lola-5” kod Bačke Palanke, sprovedeno 9. januara 2024. godine, potvrdilo je prethodno dobijene rezultate, da se analizirani parametri kreću i propisanim granicama, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Promena organoleptičkih osobina vode reke Dunav (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije) ni nakon vanredne analize nije uočena, navedeno je u saopštenju.

Vrednosti parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika – kretale su se u propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda, pokazala je fizičko-hemijska i hemijska analiza uzoraka vode.

Rezultati analize sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazuju da su dobijene vrednosti odgovarale III klasi kvaliteta površinskih voda.

Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu reke Dunav 9. januara na pet lokacija kod mosta “25-Maj” koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok – u zoni potonuća, uzvodno i nizvodno od potonule barže. Na ovim lokacijama voda je uzorkovana 5. i 6. januara, neposredno nakon potonuća.

Akcident se dogodio kada je nemački brod “Antonia” udario u stub mosta “25-Maj” na graničnom prelazu Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj. Brod je vukao natovarenu baržu “Lola-5” koja je potonula.

Ministarstvo: Detaljnije analize vode iz Dunava kod Bačke Palanke pokazale da su fizičko-hemijski parametri u propisanim granicama – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300