“Ziđin” odustao od daljih geoloških istraživanja na Kosmaju

avala_2

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je danas, na zahtev kompanije “Serbia Ziđin majning” d.o.o. Bor (Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor), rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe-Ljuta strana na Kosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro, zlato), saopštilo je Ministarstvo.

Donošenjem rešenja, kojim je Ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava, znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika, navedeno je u saopštenju.

Istražna prava na ovom području prvobitno su dodeljena 2012. godine privrednom društvu “Balkan eksplorejšen end majning” d.o.o. (Balkan Exploration and Mining d.o.o.) iz Beograda i potvrđena su po novom zakonu 2015, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine. U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija “Serbia Ziđin majning” d.o.o. iz Bora.

Takođe, kompanija “Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor” je saopštila da je donela odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta strana na Kosmaju, na istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje