Zbog seče odbijene šume Fruške gore za UNESCO listu svetske baštine

Krosnja suma
nebo_krosnje_ suma_drvece

Nominacija bukovih šuma Fruške gore za UUNESCO listu svetske baštine nije odobrena jer nisu dostavljene detaljne informacije o njihovoj seči, kao i o planu za njeno smanjenje.

Zbog neadekvatnog upravljanja šumama u javnom preduzeću Nacionalni park Fruška gora, propala je nominacija bukovih šuma za UNESCO listu svetske prirodne baštine, saopštio je pokret Odbranimo šume Fruške gore, pozivajući se na zvaničnu informaciju koju je dobio od Republičkog zavoda za zaštitu prirode.

Dušan Beređi iz tog pokreta naveo je u pisanoj izjavi da su u poslednjih godinu dana primetili intenzivne seče šuma u blizini lokaliteta Ravne i Papratski do, koji su nominovani za svetsku baštinu.

Zbog prekomernih seča, Srbija je izgubila istorijsku priliku da naše šume postanu deo Svetske baštine prirode. Potrebno je ukazati da je ovaj obim i vrste seča “aminovao” Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kroz svoje saglasnosti i Osnove gazdovanja šumama i sva programska i planska dokumenta javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora – naveo je Beređi.

Dodao je da nije problem samo seča, nego i intenzivni građevinski radovi na rekonstrukciji vile Ravne.

– Kamioni, mešalice, ograđivanje prostora, prava devastacija tog prostora – kazao je Beređi.

Osim lokaliteta na Fruškoj gori, iz Srbije su 2020. godine nominovani i lokaliteti u Nacionalnom parku Tara – Zvezda i Klisura Rače, kao i u Nacionalnom parku Kopaonik, lokalitet Kozje stene.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300