Završen COP 28 – dogovor o udaljavanju od fosilnih goriva, ali ne i o postepenom ukidanju

klimatske promene
klimatske promene

Foto: Pixabaz/geralt

Na Samitu o klimi u organizaciji UN-a u Dubaiju (COP 28) 198 članica je nakon dve nedelje pregovora postiglo dogovor o novom sporazumu kojim se zemlje pozivaju da fosilna goriva zamene obnovljivim izvorima energije, ali ne i da ih postepeno ukinu, što je bio zahtev više od 100 država. Od 1995. i prvog samita u Berlinu, sporazum iz UAE predstavlja prvi dogovor nacija o udaljavanju od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine 80% izvora svetske energije.

Diplomate iz skoro 200 zemalja pregovarale su prethodne dve nedelje na Samitu o klimi u organizaciji Ujedinjenih nacija po 28. put (COP 28) u Dubaiju, sa ciljem da dogovore ograničenje emitovanja štetnih gasova i planove kako će se svet pripremiti i boriti sa klimatskim promenama, ali pre svega, ideja je je bila da se napravi plan o bržem prelasku sa fosilnih goriva, čije sagorevanje zagreva planetu i ubija najmanje pet miliona ljudi godišnje, na alternativne (i obnovljive) izvore energije.

Prvi nacrt sporazuma nakon skoro 14 dana pregovora nije ispunio glavni cilj i nije pozivao na postepeno ukidanje svih fosilnih goriva, što je bio osnovni zahtev više od 100 zemalja.

Definisano je samo da se zemlje moraju angažovati u “postupnom ukidanju neefikasnih subvencija za fosilna goriva što je pre moguće”.

Nakon zamerki stručnih udruženja, civilnih grupa i samih zemalja učesnika samita, u okviru dodatnih 36 sati samita dogovoren je novi nacrt sporazuma o klimi kojim se po prvi put nacije ekskluzivno pozivaju da pređu sa fosilnih goriva na alternativne obnovljive izvore energije, a koji je nakon prihvatanja od strane 198 članica Samita “COP 28” i odobren.

Međutim, ni najnoviji tekst ne sadrži eksplicitnu posvećenost postepenom i postupnom ukidanju fosilnih goriva.

Umesto toga, sporazumom se države pozivaju da daju svoj doprinos u globalnim naporima za prelazak sa fosilnih goriva na alternativne izvore energije “na pravedan, uredan i pravičan način, i u skladu sa naukom, a kako bi se postigla nulta emisija štetnih gasova do 2050. godine”.

Šta je još predviđeno novim sporazumom

U novom sporazumu se navodi da su zemlje prepoznale “potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova staklene bašte u skladu sa politikama ograničavanja dugoročnog rasta globalne temperature do 1,5 stepeni Celzijusa”.

Nacije se takođe obavezuju i na trostruko uvećanje globalnog kapaciteta obnovljive energije do 2030. i uz ponovljenu formulaciju koja podrazumeva postepenu zamenu uglja kao energetskog izvora.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), a posebno Suadijska Arabija, protivile su se stavu pojedinih vlada koje su insistirale na preciznim i oštrim formulacijama u cilju okončanja upotrebe fosilnih goriva.

KOP prvi put postigao dogovor o udaljavanju od nafte, uglja i gasa kao glavnih izvora energije

Norveški ministar za klimu i životnu sredinu Espen Bart Ejde istakao je da je novi sporazum pokazatelj da se svet po prvi put ujedinio u jednom tekstu kojim se jasno dokazuje potreba da se pređe sa fosilnih goriva na alternativne izvore energije.

– Fosilna goriva su bila slon u sobi kome smo se konačno direktno obratili – rekao je Bart Ejde, a preneo je Bi-Bi-Si.

Zamenik direktora Svetske fondacije za prirodu Stiven Kornelijus istakao je u izjavi za britanski Gardijan da je novi nacrt sporazuma “preko potrebno poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju, ali da još uvek ne poziva na potpuno ukidanje uglja, nafte i gasa”.

Od 1995. i prvog samita u Berlinu, sporazum iz Dubaija predstavlja prvi dogovor nacija o udaljavanju od nafte, gasa i uglja – proizvoda koji trenutno čine 80% izvora svetske energije.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300