Zabrana prodaje e-cigareta maloletnicima, predviđa novi zakon o duvanu

vejpovi

Foto: freepik

Maloletnicima se zabranjuje prodaja elektronskih cigareta i prodaja duvanskih i srodnih proizvoda (tečnosti za punjenje e- cigareta), predviđeno je nacrtom izmena Zakona o duvanu, koji je na javnoj raspravi od 8. septembra do 28. septembra ove godine.

Izmene predviđaju i zabranu prodaje cigareta i niktonskih vrećica na komad, prodaju tečnosti za punjenje e- cigareta sa karakterističnim aromama kao što su slatkiši, bombone, čokolada, kao i prodaju tečnosti za punjenje elektronskih cigareta koje imaju ilustracije koje bi se odnosile, na primer, na igračke i likove iz crtanih filmova, akcione figure.

Izmenama i dopunama ovog zakona proširena je oblast uređenja Zakona tako da obuhvata srodne proizvode koji ne sadrže duvan, a u koje spadaju tečnosti za punjenje eletronskih cigareta sa i bez nikotina), biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice, kao i proizvodi za vodenu lulu – arome za nargile (bez nikotina).

Problemi na tržištu koji bi ovim Nacrtom zakona trebalo da se reše, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, odnose se na stvaranje boljih uslova za poslovanje na tržištu duvana i duvanskih proizvoda, efikasnije regulisanje proizvodnje i prometa duvanskih proizvoda, kao i formiranje pravnog okvira koji će omogućiti reguisanu proizvodnju.

– S obzirom na to da se tržište duvana i duvanskih proizvoda kontinuirano menja, razvijaju se novi i alternativni proizvodi koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome nikotina, Ministarstvo finansija uvidelo je potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu, kao i da se reguliše poslovanje preduzeća iz ove dealtnosti – piše u Nacrtu zakona.

Predlogom zakona, uvode se eksplicitne zabrane u cilju zaštite maloletnika.

Imajući u vidu značajne promene na tržištu u pogledu ponude i potražnje za alternativnim duvanskim proizvodima, kao i njihovu posebnu popularnost među maloletnicima, Zakonom se regulišu elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, kao i nikotinske vrećice.

Takođe, navodi se da uvođenjem dva nova registra, ovim zakonskim rešenjem, koja vodi Uprava za duvan – Registra proizvođača srodnih proizvoda i Registra uvoznika srodnih proizvoda, stvaraju se boji uslovi za poslovanje preduzeća kao i povećanje budžetskih prihoda, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Javna rasprava o Nacrtu zakona biće organizovana u formi onlajn prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona koja će se održati 15. septembra 2023. godine u periodu od 11 do 12.30 časova i 21. septembra 2023. godine u periodu od 11 do 12.30 časova, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: novaekonomija.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300