Venecija objavljuje rat jeftinim suvenirima i želi povratak zanatlija

maskenbal_venecija
maskenbal_venecija

Foto: pixabay

Gradske vlasti Venecije uskoro planiraju da donesu uredbu o zabrani otvaranja bilo kakvih turističkih prodavnica sa proizvodima i suvenirima upitnog kvaliteta u većem delu istorijskog jezgra.

Minijaturne plastične gondole i šarene karnevalske maske, ali i automati sa hranom i pićem po ceni od dva evra. Reč je o ponudi velikog broja venecijanskih “lou kost” prodavnica namenjenih turistima, koja se gotovo ne razlikuje od ponude sličnih radnji u mnogim turističkim centrima širom Evrope. Vlasti ovog jedinstvenog grada odavno su odlučile da povuku poteze kojima žele da očuvaju centar grada i ograniče talas masovnog turizma koji zanemaruje osnovne egzistencijalne potrebe lokalnog stanovništva. Čini se da se promena konačno nazire, a gradske vlasti nameravaju da se pozabave ovim pitanjem konkretnim propisom koji bi uskoro trebalo da bude odobren.

Prema pisanju italijanskog lista Corriere della Sera, u Veneciji se očekuje uredba da u naredne tri godine u svim delovima grada namenjenim za pešački saobraćaj i gde postoje zaštićeni istorijski spomenici više neće biti moguće otvarati prodavnice sa ponudom proizvodi niskog kvaliteta. Pravila će biti još restriktivnija u srcu grada – u sestieru ili četvrti San Marko, gde će biti zabranjeno otvaranje novih prodavnica maski i drugih nekvalitetnih suvenira, vešera, pa čak i prodavnica pića i grickalica. Umesto toga, biće moguće otvoriti samo mesare, riblje pijace i prodavnice voća i povrća.

Prema rečima gradonačelnika Luigi Brugnaro, gradske vlasti su se odlučile na “hrabar korak” i nadaju se da će to podstaći povratak zanatlija. Iako ova uredba možda neće biti dovoljna da preokrene dugogodišnji trend depopulacije grada, mnogi se nadaju da može uspostaviti novu ravnotežu koja će omogućiti lokalnim ljudima da žive zajedno sa turistima umesto ogromnog pritiska i doneti novu vrednost gradu. Ovaj problem postoji i u drugim italijanskim gradovima, a rimske vlasti su se nedavno odlučile za slično rešenje. Naime, kako je La Repubblica javila početkom aprila, u Rimu je do 31. maja 2023. zabranjeno otvaranje novih mini-marketa, picerija, poslastičarnica i suvenirnica u Rimu u centru grada i na celom području pod zaštitom Unesco.

Izvor: Ekovjesnik.hr

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300