Valensija Evropska zelena prestonica za 2024. godinu

valensija španija
valensija španija

Foto: Pixabay/ebroslu

Španski grad Valensija je zvanično postao Evropska zelena prestonica za 2024. preuzimajući titulu od estonskog Talina, prenosi Beta.

Valensija je dobila titulu zahvaljuju ranijim i tekućim postignućima u oblastima održivog turizma, klimatske neutralnosti, kao i poštene i inkluzivne zelene tranzicije, saopštila je Evropska komisija.

Kao što ilustruje njen moto “Zajedno u misiji”, sa snažnim naglaskom na ljude, Valensija efikasno kombinuje ekološke izazove sa društvenim, navodi se.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius rekao je da je Valensija zaslužila titulu zbog ambiciozne strategije održivosti dodajući da su prednost grada njegovi ljudi.

Valensija je kao Evropska zelena prestonica planirala za tekuću godinu više od 300 aktivnosti i događaja sa ciljem da dopre do svih sektora grada.

Takmičenjem za Zelenu prestonicu Evrope gradovi se ohrabruju da budu zeleniji i čistiji i unapređuju kvalitet života za svoje stanovnike.

Evropska komisija je navela da je od sada do kraja aprila otvoren rok za prijave gradova za sledeći ciklus.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300