Uspostaviti Zeleni fond kao samostalno pravno lice – 6. put u Sivoj knjizi NALED-a

suma

Uspostaviti Zeleni fond kao samostalno pravno lice – jedan je od predloga u 16. Sivoj knjizi preporuka za unapređenje poslovnog okruženja koju je nedavno objavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U ovom dokumentu dat je predlog rešenja Ministarstvu zaštite životne sredine:

– Potrebno je uspostaviti Zeleni fond kao samostalno pravno lice, projektno orijentisno, sa jasno definisanim pravnim okvirom i budžetom, što je preduslov za transparentno i održivo finansiranje mera i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi, to podrazumeva usvajanje Zakona o Fondu za zaštitu životne sre dine i/ili izmena Zakona o zaštiti životne sredine kojim će se propisati da se ovaj fond osniva kao pravno lice i centralni instrument za finansiranje i kofinansiranje u sektoru životne sredine, i da se sredstva od naplate naknade za zagađivanje životne sredine uplaćuju direktno u taj fond.

Sredstva fonda koristila bi se za:

• Finansiranje pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti na državnom i lokalnom nivou čiji je cilj očuvanje, održivo korišćenje, zaštita i unapređenje životne sredine;
• Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije;
• Očuvanje biološke i geološke raznovrsnosti i racionalnog korišćenja prirodnih dobara i energije kao osnovnih uslova održivog razvoja;
• Ostvarivanje prava građana na zdravu životnu sredinu.

Uspostavljanje Zelenog fonda u ovoj organizaciji predlažu već godinama. Ovo je šesta Siva knjiga zaredom u kojoj je tema Zeleni fond. Međutim, uprkos ovim i drugim sličnim predlozima stručnjaka nadležne institucije ne reaguju.

– Evropska komisija u izveštaju za 2023. godinu posebno navodi da sav prihod ostvaren od naknada mora biti namenjen za zaštitu i unapređivanje životne sredine, što trenutno nije slučaj. Iako Srbija znatno povećava investicije u zaštitu životne sredine, još uvek nema delotvornu institucionalnu strukturu i transparentne procedure. Realizacija ove preporuke doprinela bi realizaciji preporuka EK za Poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promene – navedeno je u Sivoj knjizi.

Istorijat Zelenog fonda

zeleno

– Fond za zaštitu životne sredine osnovan je 2009. godine, kao institucija nadležna za poslove prihodovanja sredstava od ekoloških taksi i naknada, a i za njihovu raspodelu.

– U septembru 2012. je donet Zakon o prestanku važenja Fonda za zaštitu životne sredine, koji prenosi prava i obaveze Fonda na Republiku Srbiju a ekološka taksa postaje prihod republičkog budžeta.

– Od 2013. do 2016. godine novac naplaćen na ime ekološke takse se vodi kao prihod budžeta.

– Krajem 2016. godine Vlada Srbije donosi Odluku o osnivanju Zelenog fonda Republike Srbije kao budžetskog fonda. Zeleni fond se uvršćuje i u Zakon o zaštiti životne sredine.

– U Zakonu o budžetu za 2017. godinu se po prvi put na troškovnoj strani uvodi Zeleni fond.

– Od 2017-2020. Zeleni fond postoji kao budžetska linija.

– Zeleni fond nestaje i kao budžetska linija u Zakonu o budžetu 2021. godine

– Zeleni fond se ne pojavljuje ni u republičkom budžetu 2022, 2023, niti 2024. godine

***

Kako je nestao Zeleni fond – SRDA

Šta se desilo sa Zelenim fondom, zna li se šta? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300