Udruženje potrošača: Država nije sprovela nijednu kontrolu debljine kesa ili njihove biorazgradivosti

otpad_kesa
Udruženje potrošača: Država nije sprovela nijednu kontrolu debljine kesa ili njihove biorazgradivosti

Četiri od pet kesa su znatno tanje od standarda pa češće pucaju, a država nije sprovela nijednu kontrolu kvaliteta tih proizvoda tokom više godina, izjavio je predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić.

Udruženje je saopštilo da je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu debljina kesa testirana na uzorku od 284 plastične kese iz 127 prodavnica.

Bumbić navodi da je utvrđeno da dva velika trgovinska lanca prodaju kese koje su čak 74 posto tanje od minimalno dozvoljenih 50 mikrona.

– U prodavnicama velikih kompanija uzorkovane su kese debljine i od samo 5,5 mikrona – što je oko 10 puta tanje nego što moraju da budu. Kese su prosečno 26 posto tanje nego što je propisano. Ovako loše stanje je direktna posledica toga što država nije sprovela nijednu kontrolu debljine kesa ili njihove bio-razgradivosti od kada su pre više od 10 godina usvojeni propisi koji regulišu proizvodnju plastičnih kesa – ocenio je Bumbić.

Utvrđeno je da su kese kod najvećih prodavaca tehničke robe i ekskluzivnije obuće i odeće, u proseku deblje od 50 mikrona.

– Da kese nisu uzorkovane i u prodavnicama skuplje robe i da je u uzorku bilo više manjih trgovaca kojih i dalje ima više na tržištu od velikih lanaca, rezultati bi bili još lošiji – ocenio je on.

Dodaje da je zbog izostanka kontrole država propustila između 25 i 50 miliona evra prihoda od taksi propisanih za stavljanje u promet plastičnih kesa.

– Država je pre više od 10 godina donela odluku da proizvođači takozvanih biorazgradivih plastičnih kesa plaćaju oko 10 puta manje takse u odnosu na proizvođače klasičnih plastičnih kesa. Država nikada nije kontrolisala da li su kese na našem tržištu razgradive ili ne. Pošto proizvođači znaju da država ne testira kese, većina njih samo deklariše da proizvodi razgradive kese, a realno na tržište plasira obične kese – tvrdi Bumbić.

– Država je praktično onemogućila poslovanje poštenim proizvođačima, jer oni nisu konkurentni ako zaista proizvode razgradive kese propisane debljine – rekao je on.

Kako je ocenio, dopuštanjem da se “zakida” na debljini se direktno urušava cela koncepcija mera Grada Beograda i Evropske unije za smanjivanje količine kesa koje bacamo.

– Oni su odredili minimalnu debljinu kesa sa namerom da tako osiguraju da one ne puknu posle prve upotrebe i da potrošači mogu više puta da koriste kese, što bi trebalo da dovede do toga da ih manje bacamo i proizvodimo – podsetio je Bumbić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama