U 2024. drugi krug aukcija za vetro i solarne elektrane snage 400 MW

Obnovljivi izvori energije
obnovljivi_izvori_energije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je da će se ove godine organizovati drugi krug aukcija za novih 400 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

– Trogodišnji plan aukcija za period 2023-2025. godine koji smo doneli prošle godine obezbediće najmanje 1.300 MW novih kapaciteta iz OIE kroz privatne investicije, posredstvom aukcija i dodele tržišnih premija. Kroz prvi trogodišnji plan fokusirali smo se na velike investicije, jer samo na taj način možemo da napredujemo brže u procesu energetske tranzicije. Sledeći krug aukcija planiramo u ovoj godini i na njemu će biti ponuđen kapacitet od najmanje 400 MW za solarne i vetroelektrane – rekla je Đedović Handanoviću  u Londonu, na panelu posvećenom ulaganjima privatnog sektora u obnovljive izvore energije, u okviru Investicionog foruma za Zapadni Balkan.

Ministarka je podsetila da postoji interesovanje investitora za ulaganja u OIE, ali da je neophodno obezbediti ravnotežu između dva podjednako važna interesa – novih investicija i sigurnosti snabdevanja.

– Izmenama regulative u prošloj godini predvideli smo odgovornosti investitora u pogledu balansne odgovornosti. Tražimo bankarske garancije za priključenje, a u slučaju da sistem ne može da integriše sve projekte u sistem za koji su podneti zahtevi za priključenje, investitor ima različite opcije da obezbedi dodatni kapacitet za balansiranje, kao sto su baterijska skladista – rekla je ona.

Đedović Handanović je navela da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uspostavila unutardnevno tržište električne energije, kao i da je zajedno sa Slovenijom osnovana regionalna berza električne energije kojoj očekuje da se pridruži i Mađarska.

– Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana u kojoj su izgrađena dva potpuno komercijalna projekta iz sektora obnovljivih izvora energije. To je pokazatelj da smo izmenama regulative u sektoru zelene energije dali predvidivost i sigurnost investitorima, što je jako važno. U poslednjih deset godina Srbija ima stabilan rast stranih direktnih investicija, izuzev kovid godine. Sa novim investitorima raste i potrošnja električne energije i osim proizvodnih kapaciteta radimo i na jačanju naše mreže, i prenosnog i distributivnog sistema, koje su neophodni preduslovi za privredni razvoj i dalju industrijalizaciju – rekla je ona.

Ministarka je ukazala da je Energetska zajednica prepoznala Srbiju kao lidera u reformama u energetici u prethodnoj godini u regionu, što pokazuje da smo na dobrom putu.

– Naša ambicija je da dalje unapređujemo zakonodavni okvir, što pored izmene Zakona o energetici uključuje i usvajanje već pripremljenih strateških dokumenata u ovoj godini, Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, i nove Strategije razvoja energetike – saopštilo je Ministarstvo.

***

Izgradnja četiri vetroparka i tri solarne elektrane kapaciteta 700 MW – Kako su prošle prve aukcije za OIE? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300