Trstenik dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

potpisivanje ugovora Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Trstenik
Trstenik dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: mgsi.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas poseban ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Trsteniku, saopštilo je Ministarstvo.

– U okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW sprovodimo projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u vrednosti od 274 miliona EUR – izjavio je Momirović nakon potpisivanja ugovora.

Za ekološku infrastrukturu u Trsteniku, osim 3,7 miliona EUR investicionih ulaganja u izgradnju 18 km vodovodne mreže i pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom, zbog potreba u oblasti unapređenja sistema otpadnih voda, opredeljeno je još 11,5 miliona EUR, naveo je Momirović.

– Postojeći kanalizacioni sistem u Trsteniku nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Zapadnu Moravu i to je praksa koju moramo radikalno da promenimo –  rekao je Momirović.

Momirović je ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk, direktorkom JKSP “Komstan” Trstenik Slađanom Aleksić i direktorom KfW predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom koji je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

– Realizacija ovog projekta nedvosmisleno pokazuje da je rešavanje ekoloških problema prioritet i za našu lokalnu samoupravu ovo je izuzetno značajan projekat – izjavila je Milena Turk.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku kapaciteta za 18.000 stanovnika, investicione vrednosti 8 miliona EUR, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac gde živi oko 14.000 stanovnika.

Osim postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje rekonstrukciju i proširenje 20 km kolektorskog i kanalizacionog sistema investicione vrednosti 3,5 miliona EUR, u cilju smanjenja infiltracije atmosferskih i podzemnih voda, kao i u cilju povećanja kapaciteta i prohodnosti postojećeg kanalizacionog sistema u gradu.

Rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Neposredno pre potpisivanja ugovora u Trsteniku Momirović je održao sastanak sa predsednikom kompanije “Bechtel” koja sprovodi radove na izgradnji Moravskog koridora.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama