Trstenik dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

potpisivanje ugovora Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Trstenik
Screenshot (56)

Foto: mgsi.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas poseban ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Trsteniku, saopštilo je Ministarstvo.

– U okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KfW sprovodimo projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom u vrednosti od 274 miliona EUR – izjavio je Momirović nakon potpisivanja ugovora.

Za ekološku infrastrukturu u Trsteniku, osim 3,7 miliona EUR investicionih ulaganja u izgradnju 18 km vodovodne mreže i pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom, zbog potreba u oblasti unapređenja sistema otpadnih voda, opredeljeno je još 11,5 miliona EUR, naveo je Momirović.

– Postojeći kanalizacioni sistem u Trsteniku nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Zapadnu Moravu i to je praksa koju moramo radikalno da promenimo –  rekao je Momirović.

Momirović je ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk, direktorkom JKSP “Komstan” Trstenik Slađanom Aleksić i direktorom KfW predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom koji je tom prilikom predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

– Realizacija ovog projekta nedvosmisleno pokazuje da je rešavanje ekoloških problema prioritet i za našu lokalnu samoupravu ovo je izuzetno značajan projekat – izjavila je Milena Turk.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trsteniku kapaciteta za 18.000 stanovnika, investicione vrednosti 8 miliona EUR, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za urbanu zonu Trstenika i gradsko naselje Grabovac gde živi oko 14.000 stanovnika.

Osim postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje rekonstrukciju i proširenje 20 km kolektorskog i kanalizacionog sistema investicione vrednosti 3,5 miliona EUR, u cilju smanjenja infiltracije atmosferskih i podzemnih voda, kao i u cilju povećanja kapaciteta i prohodnosti postojećeg kanalizacionog sistema u gradu.

Rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Neposredno pre potpisivanja ugovora u Trsteniku Momirović je održao sastanak sa predsednikom kompanije “Bechtel” koja sprovodi radove na izgradnji Moravskog koridora.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300