Tanasković: Podsticaji po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara

Ram sa polenom
ram_sa_polenom_pcelinjak

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25% i iznosiće 1000 dinara.

– Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40% – podsetila je Tanasković.

Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

– Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja u poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU – naglasila je Tanasković u Vranju prilikom otvaranja 6. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana “Otvoreni Balkan”.

pcelarski sajam jugoistočnog Balkana

Foto: minpolj.gov.rs

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, Ministarstvo je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanasković.

– Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije – rekla je Tanasković, podsetivši da je nedavno potpisan Protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje