Svetski dan zemljišta

Selo priroda
Svetski dan zemljišta

Svetski dan zemljišta se obeležava 5. decembra. Edukacijom i akcijama možemo poslati poruke o značaju kvaliteta zemljišta za bezbednost hrane, zdrave ekosisteme i blagostanje ljudi.

Zemljište je osnovni prirodni resurs i vitalni deo životne sredine koji obezbeđuje većinu hrane za čovečanstvo.

Zemljište obezbeđuje životni prostor za ljude i osnovne ekosistemske usluge koje su važne za regulaciju i snabdevanje vodom, uticaj na klimu, zaštitu biodiverziteta, sekvestraciju ugljenika i kulturno nasleđe.

Zemljište je pod stalnim pritiskom zbog povećanja broja stanovništva, povećanim zahtevima za hranom i zauzimanjem zemljišta za različite namene.

Oko 33% ukupnog zemljišta na planeti je degradirano i donosioci odluka širom sveta traže mogućnosti kako da se održivi razvoj postigne uz održivo korišćenje i zaštitu zemljišta.

Ovaj datum je prvi put 2002. godine, na inicijativu Međunarodne Unije nauke o zemljištu (IUSS – International Union of Soil Sciences), proglašen svetskim danom zemljišta, kako bi se proslavila i skrenula pažnja na krucijalnu ulogu tla, kao ključne komponente prirodnog sistema. Pod vođstvom Tajlanda u okviru “Globalnog partnerstva o zemljištu”, FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) je podržao ovaj predlog kao globalnu platformu za podizanje svesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama