Svetski dan zemljišta

Selo priroda
selo_priroda_5

Svetski dan zemljišta se obeležava 5. decembra. Edukacijom i akcijama možemo poslati poruke o značaju kvaliteta zemljišta za bezbednost hrane, zdrave ekosisteme i blagostanje ljudi.

Zemljište je osnovni prirodni resurs i vitalni deo životne sredine koji obezbeđuje većinu hrane za čovečanstvo.

Zemljište obezbeđuje životni prostor za ljude i osnovne ekosistemske usluge koje su važne za regulaciju i snabdevanje vodom, uticaj na klimu, zaštitu biodiverziteta, sekvestraciju ugljenika i kulturno nasleđe.

Zemljište je pod stalnim pritiskom zbog povećanja broja stanovništva, povećanim zahtevima za hranom i zauzimanjem zemljišta za različite namene.

Oko 33% ukupnog zemljišta na planeti je degradirano i donosioci odluka širom sveta traže mogućnosti kako da se održivi razvoj postigne uz održivo korišćenje i zaštitu zemljišta.

Ovaj datum je prvi put 2002. godine, na inicijativu Međunarodne Unije nauke o zemljištu (IUSS – International Union of Soil Sciences), proglašen svetskim danom zemljišta, kako bi se proslavila i skrenula pažnja na krucijalnu ulogu tla, kao ključne komponente prirodnog sistema. Pod vođstvom Tajlanda u okviru “Globalnog partnerstva o zemljištu”, FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) je podržao ovaj predlog kao globalnu platformu za podizanje svesti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300