Sve više onih koji se žale na bolove u stomaku, da li su za to odgovorni pesticidi

Jabuke
jabuke_voce

U čekaonicima domova zdravlja ovih dana je sve više onih koji se žale na bolove u stomaku i simptome stomačnog virusa. I mada su mnogi mučninu, povraćanje i malaksalost povezali sa naglim promenama vremena, tzv. temperaturnim oscilacijama, lekari kažu da je razlog ipak nešto drugo.

Doktorka Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac rekla je za RTS da je leto period kada se češće javljaju crevne infekcije jer jedemo više svežeg voća i povrća, a visoke temperature pogoduju razvoju i virusa i bakterija na hrani.

Najčešće su to, kako kaže, virusi koji izazivaju kratkotrajne simptome kao što su bol i grčevi u stomaku, nagon na povraćanje, dijareja…

– To vrlo brzo prolazi, traje od tri do pet dana, osim kod hroničnih pacijenta – rekla je doktorka Turubatović.

Prema njenim rečima, češći izazivači virusnih infekcija su neoprano voće i povrće ili termički loše obrađeno meso i mlečni proizvodi.

Istakla je da je veoma važno voditi računa o pripremi hrane, da se voće i povrće dugo ispira u tekućoj vodi.

– Pesticide ne možemo ukloniti, preporuka je da se voće i povrće dugo ispira u tekućoj vodi, može da odstoji u sodi bikarboni, ali neko ko reaguje na pesticide, on reaguje, većina nije štetna po organizam, to je individualna reakcija – objasnila je doktorka.

Ukoliko su simptomi blagi, možemo se rehidrirati kod kuće, piti čajeve bez šećera, jesti laganiju hranu, pirinač i kuvanu supu.

– Jedino ako simptomi traju duže od dva dana, ako imate jak i neizdrživ bol u stomaku i više od 10 stolica dnevno, potrebno je da se javite lekar – rekla je doktorka.

Ukazala je da izvor crevnih infekcija može biti i neispravna voda, kada se javljaju bakterijske infekije koje su teže.

Leto je period putovanja, a lekari preporučuju roditeljima da deci daju probiotik dva do tri dana pred put i na putu.

– Potrebno kontrolisati hranu koju nosimo, da ne bude ništa kvarljivo, sve što može sat-dva da stoji na toplom – rekla je doktorka.

Kako bi se izbegle infekcije, neophodna je lična higijena, obrada namirnica – kod voća i povrća pranje, a kod mesa termička obrada i kupovina na kontrolisanim mestima.

Da vam zdravstvene tegobe ne zadaju glavobolju na putovanju, prilikom pakovanja ne zaboravite da spakujete “putnu apoteku”.

Prema rečima doktorke Turubatović, u “putnoj apoteci” treba da budu lek protiv temperture, gel protiv ujeda insekata, lek za alergije i probiotik.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300