Švajcarska ukida oslobađanje od poreza na uvoz električnih vozila

elektricno vozilo 2
elektricno vozilo 2

Foto: Pixabay/Mikes-Photography

Švajcarska ukida oslobađanje od poreza na uvoz električnih vozila, budući da je njihov sve veći broj na švajcarskim putevima ozbiljno smanjio porezne prihode zemlje. Od 1. januara električna vozila podležu uvoznom porezu od 4%, baš kao i vozila na fosilna goriva.

– Savezno veće smatra da porezno oslobođenje kao potsticaj više nije potrebno s obzirom na nagli porast uvezenih električnih vozila u ukupnom uvozu i konvergenciju cena – objavila je vlada.

Između 2018. i 2022. godišnji uvoz električnih vozila porastao je gotovo šest puta, s oko 8.000 na više od 45.000 vozila. U prvoj polovini ove godine u Švajcarskoj je uvezeno oko 30.400 električnih vozila, što je skok od 66% u odnosu na isti period prošle godine. Električna vozila ove su godine činila gotovo četvrtinu ukupnog uvoza automobila, dok će u prvoj polovni 2022. godine činiti 16%.

– Ovo povećanje predstavlja značajno smanjenje prihoda od carina – kaže Vlada.

Za 2022. manjak poreza zbog oslobađanja od plaćanja poreza za električna vozila iznosio je oko 78 miliona švajcarskih franaka (81 milion EUR), dok bi ove godine trebalo porasti na između 100 i 150 miliona švajcarskih franaka, procenjuje vlada.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300