Struja poskupljuje za 8%, a gas za 10% od 1. maja

Cena struje
cena_struje_3

Struja će od 1. maja poskupeti za 8%, a gas za 10%, a iz Ministarstva rudarstva i energetike su naveli da su se uprkos pritiscima izborili za najnižu moguću korekciju cena ovih energenata koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Agencija za energetiku Srbije ranije danas je dala saglasnost za povećanje cena ovih energenata, tako da će cena gasa sa porezom biti 4,55 dinara po kilovat satu, a cena struje 13,31 dinar.

U Ministarstvu ističu da će prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara, kao i da će i posle najnovijeg povećanja koje će uslediti cene električne energije i gasa za domaćinstva u Srbiji i dalje ostati među najnižima u Evropi.

Cene će ostati među najnižim u Evropi pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade Srbije”, navode iz Ministarstva.

Dodaju da su u budžetu, kako bi se pomoglo socijalno ugroženim potrošačima, izdvojene četiri milijarde dinara.

Iz Ministarstva apeluju na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.

Navode i da će država nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje i da će ubrzo biti raspisan novi javni poziv.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300